NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Hrvatsko-američki bend Stone Leaders predstavlja prvi singl!
23. ožujka 2019.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Hrvatsko-američki bend Stone Leaders predstavlja prvi singl!

Bend imena Stone Leaders nastao je zahvaljujući nekoj velikoj, gotovo svemirskoj sreći. Zahvaljujući slučajnosti, moglo bi se reći. Ili – ništa nije slučajno?

Spremni da vas iznenade, ovaj američko – hrvatski  “dark prog” bend napokon je sa svijetom podijelio svoj prvi singl.

Dark-Prog bend Stone Leaders nastao je početkom 2013. godine kada je renomirani, glazbenom svijetu dobro poznat, bubnjar John Macaluso (ARK, Yngwie Malmsteen, TNT, Symphony X, James LaBrie, Labyrinth, Michael Romeo) pozvan da u Zagrebu održi bubnjarsku radionicu. Uz održavanje same radionice i predavanja Macaluso ima običaj i zasvirati pa je tako upitao organizatora (koji je inače klavijaturist, poznat i po suradnji s Bruceom Dickinsonom) da mu predloži lokalne glazbenike s kojima bi mogao zasvirati u sklopu bubnjarske klinike. Mistheria (organizator) koji je bio logičan odabir za klavijaturista, predložio je Ivana Mihaljevića i Marka Karačića iz zagrebačkog benda Side Effects.

Sve se odvilo u zadnji tren, a kada su bez probe zasvirali klasik Deep Purplea “Burn” energija i sviračka veza između njih jednostavno je kliknula. Odmah su znali da se prilikom tog nastupa dogodilo nešto posebno i već istu večer Macaluso je iznio svoju teoriju da oni “moraju osnovati bend i zajedno snimiti album.” Ideja se zadržala i nakon što se rođeni Njujorčanin John Macaluso vratio u Italiju, gdje sada živi, nazvao je Mihaljevića da mu prezentira nove ideje i već nastale fragmente tekstova. S druge strane telefonske linije, u Zagrebu, i Ivan Mihaljević je već imao neke riffove u prstima. Mistheria se zbog drugih obaveza nije mogao priključiti američko-hrvatskom triu, a budući da su album zamislili s dionicama klavijature trio kreće u potragu za četvrtim članom.

Nakon audicije na kojoj nisu mogli naći odgovarajuću “iskru” s prijavljenima, Ivan je pozvao Dinu Jelusića (Trans Siberian Orchestra / Animal Drive) koji osim što fenomenalno pjeva, izvrsno svira i klavijature. Baš kao što su Marko, Ivan i John kliknuli već na prvoj svirci u sklopu bubnjarske radionice i Dino se savršeno uklopio već na prvoj probi. Uzevši u obzir Dinov pjevački talent i zavidan raspon glasa bilo je šteta ne zapjevati s njim te su Mihaljević (koji je u startu snimio sve vokale i gitare za Stone Leaders) i Jelusić odlučili podijeliti pjevačku ulogu. Uz pjevačko-gitaristički-klavijaturistički tandem posljednji dio slagalice sjeo je na svoje mjesto te je, na relaciji Hrvatska-Italija, nastao prvi album Stone Leadersa.

“Pisanje pjesama odvijalo se na prilično drugačiji način od onog na koji drugi bendovi pišu. Slično sam radio i s grupom Ark. Prvo sam otišao u studio i na bubnjeve prenio sve što mi je bilo u mislima: intro, strofe, pripjeve itd. Sve to poslao sam Ivanu i tako je započeo rad na albumu – pjesme su nastajale paralelno sa snimanjem demoa. Smislio bih ime pjesme i zajedno smo pokušali uhvatiti atmosferu koju bi taj naslov trebao prenijeti; nismo samo hladno snimali naše instrumente. Ivan i ja smo jako dobro kliknuli kao autorski tim. On je iznimno talentiran.” – opisuje John Macaluso

Osim autorstva, Macaluso i Mihaljević dijele zasluge za produkciju albuma nastalu u zagrebačkom Attic Room Studiju Ivana Mihaljevića.

“Ovo je vjerojatno najkompleksniji album koji sam ikad snimio. Ne samo glazbeno nego i logistički. Čini mi se da je u međuvremenu sve što je moglo poći krivo nažalost otišlo u tom smjeru… Od trenutka kad smo ga snimili do dana kad je napokon objavljen prošlo je čak četiri godine. Ipak, jako sam ponosan na ovaj album! Mislim da je odličan, a ekipa u bendu jednostavno razbija! Ja samo snimio gitare, s Dinom Jelusićem sam podijelio pjevačke, pa i klavijaturističke dužnosti, Marko Karačić snimio je moćne bas dionice, a fenomenalni John Macaluso, čijem radu se od ranije divim, sve skupa je zakucao svojim besprijekornim bubnjanjem. Bit će mi drago ako poslušate ovaj album! Utrošili smo puno vremena i energije u njega i bilo bi mi žao kad bi prošao nezamijećeno.” – poručio je Ivan Mihaljević

Singl “Box Of Time” nalazi se na prvom, istoimenom, “Stone Leaders” albumu objavljenom u ožujku 2019. godine.

Popis pjesama:
“Box Of Fire”
“DVB4U4ea”
“Fire Up The Oceans”
“Blind Crusade”
“Shot By Lies”
“Toxic Guide”
“Heartless Stereo”
“Unearthly Designs”
“Electric City”
“Ignited”
“Gravity”
“Seeker”