Jed Kurzel – nakon Macbetha svoj talent pokazao i u Assassin’s Creedu
15. siječnja 2017.
Nikola Knežević (2745 Članci)
Podijeli

Jed Kurzel – nakon Macbetha svoj talent pokazao i u Assassin’s Creedu

Filmska glazba daje jednu veliku puninu svakom filmu, prikazuje svaku emociju, obilježava sretne ili pak dramatične trenutke filma i po meni je to jedan vrlo važan element svakog filma kojeg gledam, bilo da je u pitanju filmsko platno ili ekran.

Ennio Morricone, Hans Zimmer, John Williams, James Horner, Danny Elfman, Jerry Goldsmiht, neka su od najvećih imena kada je u pitanju filmska glazba. No, postoje i oni koji svojim angažmanima pokazuju kako će u budućnosti biti upravo nasljednici spomenutih jer svojim talentom i smislom za filmsku glazbu odudaraju od onoga što inače rade u svojim grupama ili solo projektima, ali i od ostalih filmskih skladatelja. U tu grupu vrhunskih skladatelja spadaju Trent Reznor, Jóhann Jóhannsson ili u slučaju ove recenzije Jed Kurzel, mlađi brat redatelja Justina Kurzela (Macbeth, Assassin’s Creed)

Napomenuo sam već u recenziji filma Assassin’s Creed kako priča Justina i Jeda podsjeća na priču Christophera i Jonathana Nolana, po meni jednog od najboljih redatelja današnjice i njegovog brata scenariste, producenta i redatelja. Gotovo u svakom filmu Justin traži pomoć svoga brata Jeda, kao i u slučaju Nolan. Samo što je u potonjem riječ o relaciji redatelj-scenarist, a u prvom slučaju o odnosu redatelj-filmski skladatelj. I nevjerojatno dobro si pašu, što je o najvažnije. Jed Kurzel zaista ima smisao za filmsku glazbu i vrhunsko prikazivanje doslovno svake scene kroz svoje note. Odlično je to napravio u filmu Macbeth, a to doista mogu reći i za film Assassin’s Creed. Sjajna kombinacija simfonija i modernog zvuka baš kao to što radi i “master mind” Hans Zimmer u svojim djelima, bilo da je u pitanju akcijska scena ili svojevrsni “glazbeni odmor” kada čujemo samo dionice glasovira i gudala, a kojima izražava posebno emotivne trenutke filma.

Kada ovaj film gledate u kinu, posebno naglašavajući 3D verziju, zahvaljujući Jed Kurzelu toliko će vam narasti adrenalin da ćete svaku scenu doživljavati baš kao da ste vi dio nje. Srećom, ali i nažalost bio sam apsolutno sâm u kinu (velika dvora), srećom zato što nitko nije vidio moje reakcije na akcijske scene, a nažalost zato što je ovo samo još jedan u nizu nepravedno zapostavljenih filmova koji će proći nezapaženo.

Ako ste kao i ja ljubitelj filmske glazbe onda ovaj sountrack morate obavezno nabaviti i staviti u svoju kolekciju najdražih te uživati u slušanju. Jed Kurzel je definitivno jedan od onih skladatelja čiji ponovni filmski susret jedva iščekujete. Treba li reći da će to biti veliki povratak Aliena Ridelya Scotta gdje je glazbu radio Jed Kurzel, a u glavnoj ulozi ponovno očekujemo Michaela Fassbendera.

Ocjena urednika
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5