Oridano Gypsy Jazz Band: “Ljubav prema gipsy jazzu nastala je na prvo slušanje”
26. siječnja 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Oridano Gypsy Jazz Band: “Ljubav prema gipsy jazzu nastala je na prvo slušanje”

Gypsy jazz, na prvu zvuči jako zanimljivo, a u stvarno je još bolje, što će uskoro u Saxu dokazati i dočarati Oridano Gypsy Jazz Band.

Povodom koncerta ali i kako bi naše čitatelje bolje upoznali s ovom vrstom glazbe koja nije toliko raširena na našem području iako ima nekoliko kvalitetnih bendova koji se njome bave, razgovarali smo s Orjenom Riđanovićem.

Jazz i gypsy, sjajna kombinacija. Zašto ste se odlučili na takvo što? Odakle ta ljubav?

Gypsy jazz je također poznat i kao gypsy swing ili hot club jazz – a to je jednostavno, stil jazza za koji se kaže da ga je početkom 1930-ih godina utemeljio belgijski sinti gitarist Jean “Django” Reinhardt. Također, naziva se i jazz manouche. Ljubav članova našeg sastava prema gypsy jazzu i Djangovom opusu nastala je trenutno – na prvo slušanje.

Koliko je gypsy glazba neistraženo područje? Nekako mi izgleda kao da je nepravedno zapostavljena.

Istina je kako „gypsy“ glazbu u Hrvatskoj susrećemo rjeđe, no ima zaista nekoliko odličnih sastava koji djeluju na našem području i njeguju kako romsku tradicionalnu glazbu, tako i sinti glazbu i glazbu Djanga Reinhardta, tako da ima nade za „gypsy“ izričaj te njegovo istraživanje u Hrvatskoj.

Moram priznati da odlično zvučite i da vas je zaista užitak slušati. Kakve su inače reakcije publike na mjestima gdje se pojavite?

Hvala Vam na komplimentu! Publika također obično jako dobro reagira na gypsy jazz – često se i pleše na našim nastupima, bude super atmosfera!

Zanimljiva je priča o tome kako ste uopće nastali, pa podijelite je s nama.

Osnivači ovog sastava, klarinetist Aldo Foško i gitarist Orjen Riđanović upoznali su se 2009. na jazz seminaru HGM-a u Grožnjanu i od tada zajedno nastupaju pod imenom Oridano Gypsy Jazz Band. Kroz godine se ipak sastav mijenjao, sve do ove današnje formacije koja će i nastupiti u Saxu, 28.1.2017. Aldo Foško će svirati klarinet, Milivoj Majdak i Orjen Riđanović gitare, Gustav Barišin kontrabas i specijalni gost biti će proslavljeni virtuoz na harmonici, Miroslav Navračić.

Iza vas je već nekoliko albuma i ostalih glazbenih uradaka. Upoaznajte nas malo s diskografijom

U lipnju 2013. Oridano Gypsy Jazz Band potpisuje ugovor sa najuglednijom izdavačkom kućom specijaliziranom za žanr gypsy jazz ali i poznatom po brojnim drugim svjetski slavnim i hvaljenim jazz izdanjima, norveškim Hot Club Recordsom pod vodstvom Jona Larsena (Hot Club de Norvege), te objavljuje svoj autorski album prvijenac Oridano, sačinjen od 9 autorskih kompozicija koje pružaju uvid u naše shvaćanje i interpretaciju gypsy swinga kao autonomne oblasti jazz glazbe i istovremeno pružaju presjek kroz glazbeno stvaralaštvo sastava u periodu do 2013.  Naredna, 2014. godina, sa sobom je donijela i drugo izdanje Oridano Gypsy Jazz Banda, naslovljeno Swing ’14, koje gravitira prema fenomenu jazz standarda i njegovoj valjanoj interpretaciji. Jon Larsen iz Hot Club Recordsa je također uvrstio jednu skladbu s potonjeg albuma na prestižnu kompilaciju Django Festival 8, koja nudi uvid u ono najbolje što se danas može naći u svijetu gypsy jazza, a k tome i čini treće izdanje sastava. 2015. godine sastav je objavio svoj prvi singl, autorsku skladbu Orjena Riđanovića Oridance, koju je izdala hrvatska izdavačka kuća Hitchtone Music & Promotion. Albumi se još od 2013. mogu često čuti i na najpoznatijem svjetskom online jazz radijskom kanalu.  2016., novo izdanje Oridano Gypsy Jazz Banda, naslovljeno “Hot Club of Croatia”, naš je treći album izdan za izdavačku kuću Hitchtone Music & Promotion (Zagreb, CRO). Kreativna pauza od dvije godine ipak je sa sobom donijela prvi singl, “Oridance” (2015.), kojim smo najavili nastavak autorskog rada s prvog albuma koji se tek ima uobličiti u neko nadolazeće izdanje.

“Hot Club of Croatia”, snimljen u postavi koja kombinira razne faze stvaralaštva Djanga Reinhardta (solo gitara, klarinet, violina, ritam gitara, kontrabas), predstavlja našu viziju repertoarnog kanona u gypsy jazzu. Kako svaki gypsy jazz izvođač u nekom trenutku želi izdati album s Djangovim kompozicijama koje su dio repertoara svakog izvođača u ovom pravcu, mi smo to učinili s ovim izdanjem i uključili skladbe poput “Nuages”, “Impromptu” ili “Blue Drag…rezultat je album koji u isto vrijeme spaja tradicionalnost ranog gypsy jazza i pogled u budućnost ovog izričaja. Radi li se o citatima u svrhu hommagea velikom Djangu ili invencijama koje žele predstaviti moderno lice ovog pravca jazza, “Hot Club of Croatia” je kompendij bogatog iskustva i posvećenosti ovom žanru, kao i testament dugogodišnjoj suradnji glazbenika koji su ga stvarali.

U subotu imate koncert u Zagrebu s još jednim sjajnim bendom F O R. Gdje točno? Kako doći do ulaznica?

U subotu nastupamo u Sax-u (Klub Hrvatskih Glazbenika), u Palmotićevoj 22/2 u Zagrebu. Ulaznice se kupuju na blagajni kluba.

Gdje vas inače možemo viđati, imate li u planu još nekih nastupa u dogledno vrijeme?

Naši gitaristi (Orjen Riđanović i Milivoj Majdak) često u Zagrebu nastupaju u formi gitarističkog dua. Svake subote popodne, već tradicionalno, možete ih čuti u Restoranu/Wine Baru Pod Zidom, dok su subotnja jutra rezervirana za njihove nastupe u Caffeu Zrinski u Frankopanskoj. Također, svaki petak nastupaju i u Elixir Baru, a ovaj petak 27.1. na Noći Muzeja 2017., u knjižnici HAZU. Cijeli sastav ipak zahtijeva koncertnu varijantu nastupa, tako nakon ovog zagrebačkog koncerta u Sax-u prva slijedeća prilika za čuti cijeli band je koncert u sklopu programa „Jazz u Veljači“ u Gradskom Kazalištu Lutaka u Splitu 25.2.2017.

Hvala na razgovoru i sretno!

Nema na čemu, hvala Vama, također!

Sve informacije kako downloadati i streamati njihov album potražite na njihovoj službenoj Facebook stranici.