Jean-Michel Jarre nastavlja borbu za prava kreativaca diljem svijeta
28. siječnja 2017.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Jean-Michel Jarre nastavlja borbu za prava kreativaca diljem svijeta

Glazbenik i umjetnik Jean-Michel Jarre, ujedno i predsjednik Svjetske konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC), ponovno je pozvao političare da riješe problem “prijenosa vrijednosti” na digitalnom tržištu, na kojem posrednici (internetske platforme) za sebe zadržavaju ogromnu vrijednost generiranu upravo od korištenja kreativnih djela bez plaćanja ikakve naknade autorima i kreativcima koji su ta djela stvorili.

„Danas neki od vodećih glazbenih digitalnih servisa grade ogromna poslovna carstva na grbači kreativaca. To nije pošteno. To iskrivljenost tržišta koja koči rast kreativnog sektora“, kaže.

Na predstavljanju talijanske studije o vrijednosti kulturnih i kreativnih industrija Italia Creativa, Jarre je istaknuo važnost autora i kreativaca diljem svijeta koji su samo srce – “glavni pokretači uspjeha i rasta digitalnog svijeta i tržišta”. Nažalost, danas je potencijal kreativnih i kulturnih industrija blokiran problemom “prijenosa vrijednosti” a bez povrata investicije – uloženog u rad kreativaca, pravične naknade za korištenje njihovih djela, ne može se očekivati održiv razvoj tržišta čiji su glavni pokretači upravo kreativci.

U trenutku kad Europska komisija razmatra uređenje digitalnog tržišta, pa donekle i prepoznaje problem “prijenosa vrijednosti” kojim bi se posebno trebala baviti nova Direktiva EU o autorskom pravu, Jarre je istaknuo potrebu da se isprave trenutne pogreške digitalnog tržišta i zaštite prava autora i kreativaca i tako osigura veći rast digitalnog gospodarstva u Europi ali i diljem svijeta.

„Već smo godinama znali da u budućnosti glavni generatori gospodarskog rasta neće biti proizvodnja i tradicionalne industrije, već znanje i kreativnost. Sada, imamo i sveobuhvatne studije – nacionalne i globalne – koje upravo to dokazuju. One ne pokazuju samo što je kulturni i kreativni industrijski sektor u gospodarstvu postigao, nego pokazuju i koliki bi još veći rast ove industrije mogle postići ukoliko im se u budućnosti osigura odgovarajuće okružje“.

Podsjetimo, i rezultati Studije mapiranja kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj iz 2015. godine potvrdili su svjetske i europske trendove. Ovaj industrijski sektor u Hrvatskoj izuzetno je otporan na gospodarsku krizu, generira značajan BDP i broj radnih mjesta. Imaju prihod veći od 15 milijardi kuna i generiraju 2,3% BDP-a, a njihova bruto dodana vrijednost je 6,3 milijarde kuna. U ovom sektoru zaposleno je više od 42 tisuće ljudi odnosno 3 % ukupno zaposlenih u zemlji.

Izvor: HDS ZAMP