12. veljače 2017.
Željko Mirković Miki (188 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: “Hell or High Water” – škotsko-teksaška kaubojska žestica

Čestito škotsko (filmsko) prezime Mackenzie upoznali smo (i zapamtili) osamdesetih godina prošlog stoljeća kad nas je s nogu oborio punokrvni krimić The Long Good Friday.

S obzirom da je to bilo neko drugo vrijeme preveli su naslov kao Crni petak za gangstere ne želeći se petljati s Velikim Petkom (koji je jasno naznačen u originalnom nazivu). Dinamičan, briljantan krimić u kojima su izvrsne uloge ostvarili Bob Hoskins i Hellen Mirren. Bilo je tu svega – američkih (uglađenih) i britanskih (neuglađenih) kriminalaca, IRA-e, brutalnosti i ubojstava, eksplozija, biznisa, krvavog novca za čije podrijetlo nikada ne smiješ pitati. Ukratko, gledatelj je mogao uživati u odličnom krimiću. Sjetio sam se toga filma, jer sam sličan (odličan) osjećaj imao gledajući Hell or High Water koji je također režirao jedan Mackenzie, ovoga puta David (onaj Škot iz osamdesetih zvao se John).

Radnja filma odvija se u Texasu i svi su sastojci koji čine odličan neokaubojac tu – braća kriminalci, dva Teksaška rendžera, policija i FBI, lokalno stanovništvo, banke, hipoteke, romantični Zapad za koji smo mislili da je davno umro, alimentacija koju treba plaćati, djeca koju treba odgajati da budu drukčiji i bolji i pošteniji od očeva, potjera i jurnjava automobilima, kockanje i pranje novca, politički nekorektne šale na račun starosjedilaca,  pucnjava, smrt i… život koji ide dalje. Zločin i kazna koja (kao i u stvarnosti, a ne samo na filmu) sustigne samo neke. Nastao, da se poslužimo arhaičnim izrazom, iz pera Taylora Sheridana, scenarista čije se ime veže uz film Sicario i seriju Sons Of Anarchy, ovaj rad čini se kao radovi starih majstora westerna i akcije koji su itekako znali uske okvire žanra proširiti i sadržajno i idejno.

Odlična fotografija i lijep, na trenutke zlokoban soundtrack Warrena Ellisa i Nicka Cavea, upotpunjuju odličnu priču i iznimnu glumu, pogotovo Jeffa Bridgesa, koji traje već dugo, dugo održavajući razinu svog poziva iznimno visokom. Još tamo od filma The Last Picture Show iz 1971., pa preko Thunderbolt And Lightfoot i Starmana, Fisherkinga, Big Lebowskog, pa do novijih Crazy Heart i True Grit. Čovjek zvan Gluma. Asistirali su mu, također vrlo dobri, Ben Foster u ulozi starijeg brata Tannera Howarda i Chris Pine (nakon što je odigrao amblematske uloge kapetana Kirka iz Zvjezdanih staza i Jacka Ryana), u ulozi mlađega Tobyja, masterminda ove krimi i pljačkaške operacije koja nas do zadnjeg kadra ostavlja bez daha.

Odnosi li dobro pobjedu nad zlom doznat ćete pogledate li ovaj western za 21. stoljeće. Kod nas je film preveden kao Sve ili ništa. Stavimo li znak pitanja na kraju naslova i upitamo li se što smo dobili ovim filmom, kratko ću odgovoriti – sve.

Ocjena urednika
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5