Osnivač i direktor Exita: “Sea Star je festival ljubavi, a ne mržnje”
19. veljače 2017.
Music Box (10004 Članci)
Podijeli

Osnivač i direktor Exita: “Sea Star je festival ljubavi, a ne mržnje”

U Umagu su se u subotu 18. veljače susreli Gradonačelnik tog istarskog grada Vili Bassanese i osnivač i direktor novosadskog EXIT festivala, Dušan Kovačević, povodom nemilog događaja u Zagrebu.

Naime, u Zagrebu je u četvrtak, 16. veljače nakon konferencije za novinare u vezi s novim Exitovim Sea Star festivalom napadnut direktor festivala Dušan Kovačević. Prijem u Umagu je bio odlučan odgovor na neugodnosti i incident u kojem je g. Kovačeviću prišla grupa nepoznatih muškaraca te verbalno napala njega i njegovu obitelj uvredama na nacionalnoj osnovi. Vijest se ubrzo proširila te izazvala mnogobrojne reakcije, koje su bile jednoglasne u osudi napadača.

Gradonačelnik Bassanese osudio je navedeni čin te svaki oblik neprijateljstva i nacionalne netrpeljivosti, a oba sugovornika dodala su kako su duboko uvjereni da budućnost pripada ljudima koji njeguju mir i ljubav. Nadalje, Bassanese, kao gradonačelnik grada koji će ovog svibnja biti domaćin jednog od najznačajnijih festivala u Europi, nadovezao se na povezanost Istre i Vojvodine u okviru multikulturalnosti i tolerancije.

Grad Umag najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, po bilo kojoj osnovi. Grad je Umag je poznat po toleranciji i kao mjesto gdje nema i ne može biti incidenata po međunacionalnoj osnovi. U Umagu se stoljećima baštine i njeguju vrijednosti poput multikulture i multietničnosti. Takve vrijednosti čine bogatstvo našega grada i naših sugrađana te na najbolji način predstavljaju način života i razmišljanje građana ovog teritorija. Osuđujem ovaj incident, koji je utoliko teži upravo iz razloga što se desio pred očima djece. Glas pojedinaca nikako ne smije zasjeniti vrijednosti našega društva i naše zajednice temeljene na prijateljskim odnosima”, rekao je.

Izjavi se nadovezao i g. Kovačević koji je istaknuo kako se u Umagu osjeća kao kod kuće. „Kao što je Novi Sad jedan od rijetkih gradova u bivšoj Jugoslaviji u kome je mogao nastati EXIT, tako i Umag predstavlja savršen izbor za EXIT-ov festival u Hrvatskoj, kako zbog atraktivnosti lokacije, tako i zbog sigurnosti posjetitelja. Poznato je da su ljudi u Istri odlični domaćini i ovdje se osjećamo jednako dobro i sigurno kao i kod kuće, u Novom Sadu.” izjavio je Kovačević i dodao: “Pomirenje i regionalno povezivanje dio su naše društvene misije i temelj na kojem je EXIT i osnovan. Još 2001. godine festival je predstavljao prvi masovni događaj nakon ratova koji je na jednom mjestu okupio veliki broj mladih iz regije, otvarajući novi tok komunikacije, koji je devedesetih bio nasilno prekinut”, ističe.

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regiji, na inicijativu EXIT tima, prošle godine je neformalna grupa istaknutih umjetnika i javnih osoba iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastavila otvoreno pismo javnosti. Potpisnici redova ispred “Tihe balkanske većine” bili su režiseri Oliver Frljić i Kokan Mladenović, glumci Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Nenad Okanović, glazbenici Ida Prester (Lollobrigida), Dino Šaran (Letu Štuke), Nemanja Kojić (Hornsman Coyote), jedan od osnivača Otpora i gostujući predavač na Harvardu Srđa Popović, osnivač Exita Dušan Kovačević, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin, dramaturg i osnivač Miksera Ivan Lalić, novinar i pisac Branko Rosić, te brojni drugi koji u pismu pozivaju javnost da se otvoreno suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regijom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole. Pismo “Tihe balkanske većine” pročitajte ovdje.