Počeo međunarodni festival dokumentarnog filma – ZagrebDox
27. veljače 2017.
Music Box (11142 Članci)
Podijeli

Počeo međunarodni festival dokumentarnog filma – ZagrebDox

Brojni autori došli su u Zagreb kako bi od 26. veljače do 3. ožujka predstavili svoje filmove hrvatskoj publici, među kojima i istaknuti austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter i cijenjeni poljski dokumentarist Pawel Lozinski.

Festival ove godine ima više od 120 gostiju. U Zagreb stižu istaknuti austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter i cijenjeni poljski dokumentarist Pawel Lozinski, uz koje se vežu i dva ovogodišnja događaja iz platforme ZagrebDoXXL. U petak, 3. ožujka Pawel Lozinski sudjelovat će u produženoj sesiji Q&A nakon projekcije filma Ti nemaš pojma koliko te volim, na kojoj će mu se pridružiti cijenjena zagrebačka psihoterapeutkinja dr. Ljiljana Bastaić. Istoga dana nakon projekcije filma Homo sapiens Nikolaus Geyrhalter sudjelovat će u moderiranoj sesiji Q&A o filmovima koji se prikazuju u njegovoj retrospektivi.

Svoje će filmove osobno u Zagrebu predstaviti autori iz međunarodne konkurencije, među ostalima poljska autorica Julia Staniszevska (Tri razgovora o životu), belgijski redatelj Pieter-Jan de Pue (Zemlja prosvijetljenih), kineska autorica Qiong Zheng (Izlaz), danski redatelj Andreas Dalsgard (Ratni show) te autori iz regionalne konkurencije: srpski autor Mihajlo Jevtić (Četiri pasoša) i rumunjska redateljica Monica Lazurean Gorgan (Dah). Njemački redatelj Christian Krönes predstavit će film Njemački život iz programa Biografski dox, a priču o neobičnom putovanju oko svijeta korzičke pjesme Solenzara osobno će predstaviti francuski redatelji Stephan i Pascal Regoli. U Zagreb stiže i poznati danski redatelj Jon Bang Carlsen, redatelj filma Déjà vu iz programa Majstori doxa.

Iranski redatelj Mehrdad Oskouei održat će u programu ZagrebDox Pro majstorsko predavanje o izazovima s kojima se susretao snimajući svoj najnoviji dokumentarni film Snovi bez zvijezda iz programa Teen Dox o svakodnevici i sudbinama djevojaka iz jednog iranskog popravnog doma. Spomenimo da na ZagrebDox stižu i uvaženi članovi ZagrebDoxovih žirija predvođeni predsjednicom međunarodnog žirija Snježanom Tribuson i predsjednicom regionalnog žirija, direktoricom Europske filmske akademije Marion Döring.

Program ZagrebDoxa preuzmite OVDJE.