Jazz, psihodelija i sviranje na školjci – Chui i Jazz orkestar HRT-a u MSU-u
1. ožujka 2017.
Filip Bahun (14 Članci)
Podijeli

Jazz, psihodelija i sviranje na školjci – Chui i Jazz orkestar HRT-a u MSU-u

Usprkos činjenici da ga mnogi vrhunski glazbenici smatraju jednim od najkompleksnijih i tehnički najnaprednijih glazbenih žanrova, jazz u Hrvatskoj još uvijek, nažalost, nije našao stalno mjesto među širom publikom.

No, da situacija ima i svijetlih trenutaka, pokazali su u utorak, 28. veljače zagrebački bend Chui u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a pod dirigentskom palicom Andreasa Marinella pred rasprodanom dvoranom Muzeja suvremene umjetnosti. Prema riječima šefa dirigenta Marinella publika je pokazala toliki interes da su organizatori bili primorani pribjeći potezu dodavanja još jednog koncerta i to dan prije premijere. Nesvakidašnja suradnja popularnog domaćeg tria Chui i Jazz orkestra HRT-a realizirana je u svega tjedan dana pripreme, što je, ako je suditi po tečnosti i atmosferi koncerta, ovim vrsnim glazbenicima itekako bilo dovoljno.

Za one koji još nisu imali priliku čuti Chui, riječ je o hvaljenom domaćem jazz trojcu kojeg čine tenor saksofonist Vojkan Jocić, bubnjar Janko Novoselić te vođa sastava Toni Starešinić. Svoju bogatu karijeru razvijali su nastupima na festivalima kao što su INmusic, Dimensions, Žedno uho i mnogim drugim. Glazba koju sviraju sastoji se od elemenata plesne glazbe, elektronike i jazza u nesvakidašnjim kombinacijama koje nerijetko prelaze u sferu psihodelije, a u suradnji s Jazz orkestrom dodali su svojoj glazbi notu punine i opseg kakav može postići samo uvježbani big band. Set listu je činilo osam skladbi, prilagođenih izvedbi u većem broju od strane frontmana Chui-a Tonija Starešnića, dirigenta Andreasa Marinella te članova orkestra Đure Dobranića i Josepha Kaplowitza.

Koncept izvedbe skladbi, tipičan za jazz, orijentiran je tako da je tijekom svake skladbe pred publiku izašao bar jedan član Jazz orkestra te sa svojom solo dionicom izazvao oduševljenje prisutnih pa je tako publika mogla čuti solo na trombonu, trubi, rogu, klavijaturama, bubnjevima i gitari. No, možemo sa sigurnošću reći da nitko od prisutnih nije očekivao dionicu na gigantskoj školjci, čime je Joseph Kaplowitz zaslužio osmijehe i ovacije publike. Sve to činilo je ovaj koncert glazbenom poslasticom za svačije uši, a prilika za ponavljanje gradiva može se uhvatiti još ove srijede, 1. ožujka, kada će biti održan glavni koncert. Za sve one koji nisu u prilici svratiti do Muzeja suvremene umjetnosti ili ostanu bez karte, 3. program HTR-a prenosit će koncert uživo s početkom u 20 sati.

Foto: Facebook/YouTube Screenshot