Dodijeljene nagrade 13. ZagrebDox Pro-a
4. ožujka 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Dodijeljene nagrade 13. ZagrebDox Pro-a

Nakon četverodnevne radionice i Pitching foruma večeras se održala i dodjela nagrada ovogodišnjeg ZagrebDox Pro-a.

Za 13. izdanje ZagrebDox Pro-a Leena Pasanen i Stefano Tealdi odabrali su dvanaest projekata iz dvanaest zemalja u različitim fazama razvoja i produkcije. Nakon četiri dana intenzivnih radionica, uslijedio je Pitching forum, središnje događanje programa na kojem su projekti predstavljeni članovima međunarodnog panela, redom profesionalcima u filmskoj industriji, od prodajnih agenata do predstavnika filmskih fondova, festivala, televizijskih kanala i distributera. Jutros se dodatno održao niz pojedinačnih sastanaka projektnih timova i članova panela, a u 20 sati ovogodišnje izdanje ZagrebDox Pro-a završilo je dodjelom nagrada.

Nagradu HBO Adria, diplomu i 2000 eura za daljnji razvoj projekta dobio je mađarski projekt Ovo je njezina priča dviju mladih redateljica Asie Dér i Sáre Haragonics, a s njima je projekt predstavljao i producent Marcell Gerö. Nagradu dodjeljuje Hanka Kastelicová, potpredsjednica i izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe, a uručila ju je Marina Maslač, regionalna direktorica marketinga HBO Europe.

“Nagradu HBO Adria dobiva projekt Ovo je njezina priča, u režiji Asie Dér i Sáre Haragonics i produkciji Campfilma. Riječ je o intimnom prikazu života Virag, koja je profesionalno postigla sve, no i dalje se mora boriti za najjednostavnije pravo, da sama odabere kako će živjeti. Ova se priča bavi ekskluzijom, promjenama poimanja obitelji i utjecajem politike na privatni život. Ove teme veoma su važne u brojnim europskim zemljama, stoga HBO Europe želi poduprijeti razvoj ovog filma.”

Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom otišla je marokanskoj redateljici Merième Addou za projekt Suspendirane supruge. Nagradu također dodjeluje Hanka Kastelicová, a u obrazloženju navodi: “Odabir projekta za mentoriranje bila je prilično teška odluka, s obzirom na toliki broj izvrsnih projekata na ovogodišnjem ZagrebDox Pro-u. U razgovoru s nekoliko timova pokušala sam utvrditi gdje bi moja podrška najbolje urodila plodom. Odabrala sam Merième Addou i njezin projekt Suspendirane supruge. Cilj mi je pomoći Merième da pronađe pravu dramaturgiju i kontekst, a vjerujem da to što dolazimo iz različitih kultura može filmu pomoći da se uzdigne na univerzalnu razinu.”

S obzirom na iznimnu kvalitetu ovogodišnjih projekata odluka o nagradi koju dodjeljuju svi članovi panela, ZagrebDox Pro DCP, diploma i DCP materijal nakon završetka projekta, bila je posebno zahtjevna te su u toj kategoriji dodijeljene dvije nagrade, projektima Samotna bitka Thomasa Redija i Govori da te mogu vidjeti.

Samotna bitka Thomasa Reida, irski je projekt u fazi post produkcije redatelja Feargala Warda i Lukea McManusa koji postupkom uprizorenja prikazuju borbu ”običnog” čovjeka Thomasa Reida da zadrži svoju farmu koju Intel želi kupiti pod svaku cijenu. Projekt, a nadamo se i skori film, karakterizira i izrazita vizualna dojmljivost, kameru također potpisuje Feargal Ward.

Govori da te mogu vidjeti, projekt je srpske redateljice i producentice Marije Stojnić i producenta Miloša Ivanovića u završnoj fazi razvoja. Iznimno poetski kadrovi donose projekt na međi opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, baveći se posljednjom srpskom radio stanicom koja i dalje ima težinu društvene kritike provučenu kroz visoku umjetnost unutar kulturnog i dramskog programa.

Dodatno su voditelji radionice i mentori Leena Pasanen i Stefano Tealdi dodijelili dvije posebne nagrade; projekt Nedjeljni ručak nagrađen je za najbolji foršpan, a Snajka traži sreću za najbolji napredak.

Izvor: ZagrebDox