Astor Lajka bezuvjetno daje pjesme na slobodno korištenje
15. ožujka 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

Astor Lajka bezuvjetno daje pjesme na slobodno korištenje

“Muzika za ulicu” je prvi album kantautora Astora Lajke, kojeg hrvatskoj publici možemo približiti činjenicom da je 2015. godine u Gornjem Milanovcu nastupio prije Denisa Kataneca, u sklopu turneje “Pejotl”.

Prvijenac je snimljen u “Tiny Room” studiju u Kraljevu, a produkciju potpisuje Filip Pandrc. Cijeli album je zabilježen u izvođenju uživo, tijekom nekoliko slobodnih sati prije Lajkinog nastupa u kultnom kraljevačkom mjestu “Veselo majmunče”. Na albumu se nalaze autorske pjesme, snimljene na akustičnoj gitari, koje je mladi autor izvodio na ulicama gradova Srbije tijekom prve turneje umjetničkog pokreta “Sobakaisti”, u listopadu 2016. godine. Naslovnicu albuma je izradila Jovana Steković.

Astor Lajka je odlučio ne zadržati prava na pjesme i ustupiti album za slobodno korištenje, što u prijevodu znači da svi koji žele iskoristiti glazbu ili obraditi pjesme, imaju pravo to učiniti bez nadoknade autoru. Album “Muzika za ulicu” je dostupan za besplatno preuzimanje s Bandcamp stranice, ali ohrabrujemo publiku da svojom donacijom podrži autora, jer svaka, pa i najmanja donacija, puno znači.

Astor Lajka je rođen u Valjevu 1988. godine. Odrastao je u domu za nezbrinutu djecu, a u svojoj četrnaestoj godini je počeo svirati na ulici. Radio je u cirkusu, surađivao s kazališnim družinama i kabareima. Od 2015. godine član je umjetničkog pokreta “Sobakaisti”. Frontmen je i gitarist alternativnog benda Lajka na Mesecu iz Gornjeg Milanovca. Trenutno živi u Požarevcu i radi na web stranici posvećenoj sviranju na ulici – “Busking around the world”.

Izvor: Sobakaisti