Hrvatski film i ove godine na jednom od najcjenjenijih svjetskih festivala u Cannesu
20. travnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Hrvatski film i ove godine na jednom od najcjenjenijih svjetskih festivala u Cannesu

Kratkometražni igrani film Trešnje Dubravke Turić uvršten je u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), čije se 49. izdanje održava od 18. do 28. svibnja ove godine.

Nakon što je njezina Belladonna prikazana u programu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je proglašena najboljim kratkometražnim filmom, redateljica Dubravka Turić i sa svojim drugim uratkom sudjeluje u programu jednog od najvažnijih filmskih festivala. Riječ je o „15 dana autora“, paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu, koja od 1969. godine predstavlja nove glasove svjetskoga filma.

Izuzetno sam uzbuđena i sretna. Program kratkometražnog filma u koji smo ušli broji deset odabranih naslova od tisuća prijavljenih tako da je selekcija već sama po sebi veliko priznanje. Ne smijemo isto tako zaboraviti da hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu. Izvanredni filmovi Kokoška Une Gunjak, Zvizdan Dalibora Matanića, prošlogodišnja odlična Zvir Miroslava Sikavice sigurno su pridonjeli većem interesu selektora za hrvatski film. Čestitam nam svima, a prije svega HAVC-u, koji je godinama stvarao temelje za ovakav kreativni uspon domaćeg filma‘, izjavila je redateljica Dubravka Turić.

S njom se slaže i vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić koji ističe kako je ‘hrvatska kinematografija već četvrtu godinu zaredom prisutna na tom najvažnijem filmskom festivalu. Sjajna vijest da će film Dubravke Turić Trešnje biti prikazan u Cannesu, u sklopu programa „15 dana autora“ još je jednom pokazala da je hrvatski film postao stalni sudionik raznorodnih programa najvažnijih filmskih festivala. Taj veliki uspjeh hrvatske kulture ujedno znači i pohvalu cjelokupnoj domaćoj filmskoj zajednici, čiji rad kontinuirano prepoznaju selektori A festivala. Ovakav uspjeh hrvatskog filma dodatna je potvrda da institucionalno i promišljeno ulaganje u proizvodnju i promociju domaćeg filma nastavlja davati izvrsne rezultate‘, zaključio je Rafaelić.

Trešnje su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Dubravka Turić dodaje kako je odluka da radi na ovome projektu pomalo plod stjecaja okolnosti jer su joj producentica Dijana Mlađenović i scenaristica Jelena Paljan poslale scenarij, koji nakon čitanja više nije mogla izbaciti iz glave. ‘Već dugo me nije nešto toliko potreslo i osjećala sam da taj film želim i moram snimiti. Osim što je priča sama po sebi izuzetno snažna i aktualna, milje u kojem se događa također mi je vrlo blizak. Međusobna suradnja cijelog autorskog tima bila je odlična, a rad na filmu vrlo zahtjevan i intenzivan, ali istovremeno i ispunjavajući. Imala sam sreću da sam uspjela okupiti izuzetno kvalitetan tim posvećenih ljudi i vrhunskih profesionalaca. Zaista smo radili iz srca i zato mi je drago što je film dobio ovakvo priznanje‘, ističe na kraju Turić.

Dubravka je scenarij Trešanja pročitala u ranoj fazi i iz njene prve reakcije bilo je jasno da je prava osoba za redateljicu. Naime, scenarij je doživjela upravo onako kako sam ga zamislila, a to podudaranje u viđenju scenarista i redatelja ne događa se često. Dubravka je, osim toga, redateljica koja iznimno poštuje rad scenarista, pa je u fazi pripreme filma često tražila moje mišljenje, razgovarala o izboru glumaca, lokacija itd. No, konačna i najveća potvrda da je netko pravi redateljski izbor ipak je sam film, što svakako vrijedi za  Trešnje‘, kaže scenaristica Jelena Paljan.

Jednu od glavnih uloga u filmu igra i Lana Barić (Ti mene nosiš, Trampolin) koju nije začudila još jedna potvrda rada redateljice Turić: ‘Radila sam s Dubravkom i njezin prethodni film Belladonna i uvijek bih rado sudjelovala u njezinim projektima. Iznimno je darovita i vjerujem joj, i kao čovjeku i kao autoru. Areta, Milivoj, Nikša i mali Roko su ekipa iz snova. Snimali smo u Šibeniku i okolici i bilo je divno‘.

Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko.

Dubravka Turić

Ovaj projekt u pravom je smislu riječi primjer kreativne produkcije. Trešnje su dio budućeg omnibusa naziva Duboki rezovi čija je zajednička tema nasilje, u svim njegovim pojavnostima i posljedicama. Dakle, cijeli projekt nastao je kroz producentsku inicijativu izbora predložaka, scenarističkih radionica i okupljanja autorskh timova. Uvrštenje u Cannes samo je potvrda da je sve na tom putu bilo u skladu s visokim standradima kreativne produkcije te pojedinačnog i timskog autorskog rada‘, dodala je za kraj producentica Dijana Mlađenović.

Inače, program „15 dana autora“ održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. Podsjetimo, u istom je programu prošle godine prikazan i nagrađen kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice. U sklopu ovogodišnjeg programa, svoje će nove filmove među ostalima predstaviti i Claire Denis, Bruno Dumont, Abel Ferrara, Philippe Garrel, Sean Baker, Sharunas Bartas, Amos Gitai itd.

Trešnje su sufinancirane sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao dio omnibusa Duboki rezovi u produkciji kuće Kinematograf.