RECENZIJA: „Brzi i žestoki 8“ – dok je zarade bit će i (sve gorih) nastavaka
26. travnja 2017.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: „Brzi i žestoki 8“ – dok je zarade bit će i (sve gorih) nastavaka

Franšiza „Brzi i žestoki“ polako mi uništava i jedini dobar dojam oko onog prvog filma iz 2001. godine kada su Dom i Bryan (Vin Diesel i pokojni Paul Walker) bili face i kada sam s užitkom gledao svaku reprizu filma.

Shiftanje brzina, adrenalin, nabrijani automobili, sve sam to s oduševljenjem gledao u tom prvom dijelu, a sada mi sav taj dojam uništavaju nastavci filma, svaki novi gori od prošlog.

O radnji filma se stvarno ne isplati govoriti, a i ne želim spoilati onim adrenalincima koji jedva čekaju otići u kino i gledati jurnjave automobila te najveću facu među ćelavcima. Ček, tri takve face su sada u filmu, Vin Diesel, The Rock i Jason Statham. Tipična priča, život je idealan sve do jednom kada ti se netko obrati, ucjenjuje te životom svojih najdražih, a zauzvrat traži otmicu sofisticiranog EMP oružja i nuklearnih raketa. I cijeli film se vrti oko toga uzevši u obzir kako je Vin Diesel većim dijelom filma „negativac“, pa na kraju opet postane pozitivac, naravno u najdramatičnijem trenutku. Je li tako da ovo sve besmisleno zvuči? Je li tako da sam svejedno spoilao film? Naravno, ipak je ovo recenzija. Tko voli nek’ izvoli! E pa takva je i priča, besmislena, kao i sedam nastavaka ove franšize. Ali tko voli, nek’ izvoli!

Kada bi gledali film s aspekta specijalnih efekata, dali bismo mu i Oscara koliko je to savršeno bilo ili bi mu dali samo onako Oscara da više prestanu snimati nastavke. No, ipak mi se jedan dio specijalnih efekata nije svidio, onaj trenutak kada su hakeri svjetske klase preuzeli kontrolu na automobilima bez vozača i ganjali neke Ruse, jurili oko i skakali na njih. To je zaista bilo nepotrebno i na rubu da “Brzi i žestoki” postanu “Transformers”.

Uglavnom, pomislio sam da je “John Wick 2” nešto najgore što sam gledao ove godine, no ispostavilo se da su “Brzi i žestoki 8” izjednačeni.

Priznajem, ali stvarno priznajem, prošli su trnci kroz tijelo kada sam vidio ekipu na okupu jer kao što sam već istaknuo, obožavatelj sam prvog dijela filma. No, to je bilo samo nakratko, kao i osmijeh na licu zbog humora koji nas ponovno prati tijekom cijelog filma.

Sve završava dobrim starim roštiljem, ali ne u Domovom dvorištu, nego na nekoj zgradurini u New Yorku. Svi su se pomirili, sve je prekrasno, samo mi nije jasno što se na kraju dogodilo sa Charlize Theron (najljepšim dijelom filma), što stvarno nije dobar znak. Zašto? Jer definitivno dolaze “Brzi i žestoki 9”. K vragu!

Ocjena
2 out of 5

2

2 out of 5