Coco Mosquito (Jinx): “Novi album je dosta šaren, ima soula, rock’n’rolla, nekih mjuzikl elemenata…”
28. travnja 2017.
Nikola Knežević (2454 Članci)
Podijeli

Coco Mosquito (Jinx): “Novi album je dosta šaren, ima soula, rock’n’rolla, nekih mjuzikl elemenata…”

Jinxi se vraćaju u život, naravno u diskografskom smislu, a čeka nas uskoro i koncert u Tvornici kulture, te promocija albuma.

Tim povodom razgovarali smo sa spiritus movensom benda Cocom Mosquitom (Gordan Muratović).

Sedam godina je prošlo od posljednjeg studijskog albuma Jinxa. Zašto vam je toliko dugo trebalo da se odlučite na novi album?

Ja sam kriv ! Prihvatiš jedan projekt, prihvatiš drugi projekt … vrijeme sve brže leti. A i rad na samom albumu je uzeo bar dvije godine. Na kraju smo još malo čekali i da Mark Saunders napravi mix, ali mislim da je to vrijedilo čekati.

Već ste s prva dva singla osvojili slušatelje, pogotovo s pjesmom “Jesmo li dobro?”. Ne znam jeste to očekivali, ali tu pjesmu često čujemo u radijskom eteru kao poveznicu na neke druge teme, ove aktualne političke u Hrvatskoj na što se lijepo povezuje sam početak pjesme i stihovi “Jesmo li dobro popušili foru”

Pesma je više smišljena kao generacijsko pitanje ili eventualno generalno o ljudskoj vrsti kao takvoj..no i Hrvati su ljudi 😀 tako da se vjerojatno pjesma može primijeniti i na ove naše prilike ili neprilike. 

Coco Mosquito

Što nam možete otkriti o novom albumu, bio je najavljen za početak travnja, ali još nije objavljen? Je li album na tragu zvuka pjesama koje smo već čuli? Što će slušatelj pronaći kad zagrebe i pomiriši?

Svaki put se pokušamo malo pomaknuti. Pjesme ‘Jesmo li dobro?’ i ‘Maradona’ pokazuju otprilike smjer u kojem  se album kreće, ali ima toga još. Moramo priznati da smo se s velikom mukom odlučili i za te pjesme kao singlove i bilo je  dosta borbe unutar banda koju pjesmu prvu pustiti, koju drugu … Ima ih još puno dobrih, možda se pokaže da najbolje tek dolaze. A ima zaista svega: soula, rock’n’rolla, nekih mjuzikl elemenata, album je dosta šaren.

Finalni miks albuma za većinu pjesama radio je jedan britanski producent je li tako? Tko je u pitanju i kako je došlo do suradnje?

Mark Saunders, već smo ga spomenuli. To iskustvo nam puno znači, ne zbog samog miksa ovog albuma nego prije svega zato što smo jako puno naučili razgovarajući o pjesmama i aranžmanima. On bi nas upozorio na nešto, mi njega na nešto drugo pa onda malo uvjeravanja u oba smjera do konačnog miksa s kojim bismo svi bili zadovoljni. Jedina šteta je da se sve događalo online … možda bi uživo konačni rezultat bio još i bolji.

Velika promocija albuma dogodit će se u Tvornici kulture 5.5. gdje ćete nastupiti uz prošireni bend i goste. Smijemo li otkriti tko je u pitanju (prilikom sastavljanja pitanja nije se znalo ime gosta)?

Davor Gobac … ali pretpostavljamo da to i nije neko iznenađenje, svi ostali su iz sektora “prošireni band”.

Yaya

Jinxi su godinama bili zaista cijenjeni bend u Hrvatskoj, s jednom posebnom energijom. Kako ocjenjujete dosadašnje godine benda i je li energija s godinama ostala ista ili je još i narasla možda?

Nama se čini da smo uživo sve bolji. Kad smo bili mlađi energija je vjerojatno bila mladenačka sa svim plusevima i minusima koji iz toga proizlaze, sada bolje vladamo situacijom. 😀

Što nakon Tvornice kulture? Kakvi su daljnji planovi?

Već 12. 5. smo na Krku pa onda u Ljubljani, Dubrovniku, Rijeci …. puno svirki, to su nam jedini planovi.

Foto: Mara Milin