Umro hrvatski skadatelj i šansonijer Zvonko Špišić
17. svibnja 2017.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Umro hrvatski skadatelj i šansonijer Zvonko Špišić

Hrvatska glazba izgubila je još jednog velikana, Zvonko Špišić, skladatelj zabavne glazbe i šansonijer izgubio je bitku za život u 81. godini.

Istaknuti umjetnik bio je jedan od utemeljitelja tzv. zagrebačke škole šansone. U Zagrebu nastupa od 1958. godine, a kao skladatelj se afirmira 1962. i 1963. godine pjesmama “Šetnja po mjesečini”, “Ulica” i “Milioner”. Skladao je velik broj zabavnih melodija te na festivalima osvojio preko 60 domaćih i inozemnih nagrada, a posebno se istaknuo kao autor i interpret šansona. U njegovom glazbenom opusu najpoznatije su skladbe koje se vežu uz Zagreb: “Zagrebačke špancirancije”, “Grič vu suncu, Grič vu seni”, “Trešnjevačka balada”, “Zagrebačko ljeto”, “Zagreb i ja”, “Zakaj volim Zagreb”, “Od Selske do vječnosti”, “Tango argentino”, “Trešnjevački plac”, “Stari dečki” i “Pisma gosponu J. Prevertu v Pariz”. Nakon njegovog prvog LP-a “Pjesme iz prizemnih ulica” objavljenog za Jugoton 1970. godine, status ikone “zagrebačke šansone” potvrdila je i antologijska pjesma “Bicikl” koju je napisao s Dragom Britvićem, a objavljena je na njegovom koncertnom albumu “Zvonko u Vatroslavu Lisinkom”, također za Jugoton 1975. godine. U bilješci tog albuma stoji i osvrt Arsena Dedića:

“Zvonko je osobit interpret, koji se povremeno javlja kao pjesnik, a nadasve darovito uglazbljuje stihove njemu bližih pjesnika.”

Zvonkov prepoznatljiv timbar odzvanjao je i u njegovom manjem, dalmatinskom opusu, uglavnom pisanim za Splitski festival: “Šjora Perina”, “Tebe dušo više nema”, “Poznava san jedne ruke”, “Konoba kod dva ferala”, “Barbara” i mnoge druge. U suradnji s Dragom Britvićem i Vice Vukovom kao interpretatorom, napisao je skladbe “Plavi putevi”, “Na kraju ljeta”, “Zadnji trabakul”, “Zeleni se ružmarin”, “Dobra večer uzorita”, “Adio mala”, “Zasvirat će jedna mandolina”, “Mom ćaći”, “Tri su puta zvonile gitare” i “Plima”.

Kao likovni umjetnik priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Objavio je tri knjige s tekstovima svojih pjesama, od kojih mnogi pripadaju antologiji hrvatske lirike.

Osim brojnih glazbenih nagrada, Zvonko Špišić dobitnik je odličja Hrvatskog pletera, Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, nagrađen je Zlatnom plaketom Status Hrvatske glazbene unije povodom 45 godina umjetničkog rada 1998. godine, a Porin za životno djelo uručen mu je 2008. godine.

Izvor: Croatia Records