RECENZIJA: Kasabian na “For Crying Out Loud” nastavili s isprobanom i obožavanom formulom
24. svibnja 2017.
Boris Abramović (155 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Kasabian na “For Crying Out Loud” nastavili s isprobanom i obožavanom formulom

Kasabian, kvartet iz Leicestera bio je do prije godinu dana možda i najvažniji leicesterski izvozni proizvod dok ga prošle godine nije pomalo u sjenu bacio lokalni nogometni prvoligaš koji je uvjerljivo, na iznenađenje svih pa i njih samih, osvojio Premiership.

Cijenjen ali i osporavan (od dijela kritike), bend je na sceni već dvadeset godina. Pripisivanje da su dio retro post-punk hypea tipa Editors, Franz Ferdinand i Bloc Party ili da su verzija Happy Mondaysa ili Stone Roses za sirotinju, uglavnom ne stoje, jer su Kasabian uspjeli naći svoje mjesto, svoj put na sceni i svoju publiku.

Ove godine su najavljeni kao jedan od headlinera i na zagrebačkom INmusic festivalu pa se nadamo da će na našem terenu i pokazati svoju snagu i umijeće, kao što su pokazivali i kada su razvaljivali na Glastonburyu i festivalima po svijetu.

Pred nama je šesti album Sergia Pizzorna i društva, prvi nakon “48:13“ iz 2014. godine. “For Crying Out Loud“ je nastavak isprobane formule koju britanska publika već godinama podržava i obožava te stoga nije čudo da je album odmah nakon izlaska zasjeo na prva mjesta britanskih top lista i po slušanosti i po prodaji.

Kombinacija i izmjanjivanje brzih i sporijih pjesama od kojih svaka ponaosob može postati instant hit kreće od samog otvaranja albuma s “III Ray (The King)”, a nastavlja se melodičnim popom “You’re In Love With A Psycho“ s neodoljivim refrenom…“ you’re in love with a psycho, and there’s nothing you can do it about it“…

Ima tu i razbijačkih gitarskih momenata koij će vjerojatno biti koncertne uspješnice, a onda se opet vraćamo na lijepe pop melodije poput “Wasted“ koje će se vjerojatno poprilično vrtiti po radio stanicama.

Uglavnom na albumu ima svega, ustvari za svakoga ponešto. Ima tu žestokih gitara, neodoljivih pop refrena, grungea, glitter rocka, a najduža pjesma albuma “Are You Looking For Action“ priziva manchestersku dance/rave scenu kraja osamdesetih i početka devedesetih. Album je izrazito plesan i svi danceri, a i partijaneri će uživati.

Osobno ne bih imao ništa protiv da nam Kasabian (poput PJ Harvey prošle godine) na INmusic festivalu odsvira kompletan ovaj novi uradak, možda pojačan nekima od svojih best of uspješnica i zabava na Jarunu bi mogla biti zagarantirana.

Ocjena
3.9 out of 5

3.9

Vrlo dobro
3.9 out of 5