RECENZIJA: Dan Auerbach, lider The Black Keysa snimio album star pedesetak godina
16. lipnja 2017.
Boris Abramović (158 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Dan Auerbach, lider The Black Keysa snimio album star pedesetak godina

Dan Auerbach, frontmen i lider superpopularne garažne blues atrakcije iz Ohia “The Black Keys” ne miruje.

Dok mu matični bend miruje u hibernaciji nakon izdavanja“Turn Blue“ 2014. godine i godinu dana nakon toga, objavljivanja albuma “Yours, Dreamily“, njegovog drugog side projekta The Arcs, upravo objavljuje svoj drugi samostalni album “Waiting On a Song“.

I dok njegov prvi solo prvijenac “Keep It Hid“ iz 2009. godine i ima neke sličnosti sa radom njegovog matičnog benda, ovim albumom dobili smo nešto sasvim drugo.

Već sâm pogled na omot albuma sugerira nam povratak u prošlost, Dan sjedi u nekakvom parku u lišću i svira na retro gitari, a prvi taktovi albuma i naslovna pjesma nam to i potvrđuju. Vrlo vesela pop pjesma otvara album, a u biti cijeli album je u sličnom veselom pop tonu, s vrlo lijepim melodijama s tim da je u pojedinim stvarima malo naglašeniji country utjecaj, na nekima to možda više vuče na Motown soul potpomognut orkestracijama ili dodatkom puhača, a na nekima je to utjecaj bazičnog rock’n’rolla Buddy Holly tipa, kao recimo u veseloj “Livin’ In Sin“ na kojoj gostuje legendarni gitarist Duanne Eddy, originalni lik toga vremena.

Produkcija koju je Auerbach sâm uradio je odlično napravljena i fantastično je pogođen zvuk šezdesetih i početka sedamdesetih godina i to albumu daje poseban štih, a same pjesme oblači u kaput star pedesetak godina.

Među ostalima osim već spomenutog Duanne Eddya na albumu gostuje i veliki Mark Knopfler iz Dire Straitsa i country zvijezda John Prine.

“Waiting On a Song“ će, nadam se, biti odličan soundtrack za neobavezno uživanje u ljetnim popodnevima u hladovinama bašči, konoba ili dvorišta, dok se čovjek opušta i priprema za neku žestoku večer ili noć. Nešto više od pola sata koliko ovaj vrlo dobri i opuštajući album traje vratit će vas skoro pedesetak godina u prošlost, a ukoliko imate puno manje godina od tih pedesetak i nikada niste “bili tamo“ možda je ovo jedan odličan način da, barem nakratko otputujete u prošlost.

Ocjena
4 out of 5

4

Vrlo dobro
4 out of 5