Miki Solus i bend zatvaraju prvu večer Exposure music festivala u Velikoj Gorici
18. lipnja 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

Miki Solus i bend zatvaraju prvu večer Exposure music festivala u Velikoj Gorici

Prvu večer Exposure music festivala u Velikoj Gorici zatvorit će jedan od najproduktivnijih glazbenika mlađe generacije – Miki Solus. Na Ranch Kurilovec 22. lipnja stiže u pratnji benda, tek nekoliko dana nakon predstavljanja novog singla “Sladoled na plaži”.

Ovaj zagrebački singer songwriter je reper/šansonjer/jazzer koji se pojavio na sceni 2011. godine s demo albumom “Muzika sumnjive kvalitete”. Album je prošao neprimjećeno pa je Miki zasukao rukave, okupio bend i 2015. godine izdao hvaljeni album “Muzika za djecu i penzionere”. Taj album, koji sadrži hitove “Hipster”, “Pun kufer”, “Suncobran” i “Mrtav je Johnny”, prepoznala je kritika i publika. Pjesma Hipster izabrana je za pjesmu godine u Rolling Stone časopisu, a Miki je počeo lagano puniti veće klubove po cijeloj bivšoj državi.

Miki Solus glazbom se počinje baviti krajem srednje škole. Nakon kratkog izleta s bendovima “Teatar ego devijacije” i “Žena u radijatoru”, upušta se u solo vode te snima prve snimke “Mrtva krava”, “Nešto gadno se sprema” i “Klošari” kod Mahe u Remetincu. Te snimke šalje na natječaj “Močvara traži zvijezdu” te dobiva priliku nastupiti u Močvari. Ne ostvaruje nikakav plasman, ali zahvaljujući preporuci Kornela Šepera, javlja mu se Sven Pavlović koji mu nudi snimanje prvog albuma na magnetofonsku traku.

Ubrzo nastaje taj prvi album “Muzika sumnjive kvalitete” (2011.). Paralelno, Solus svaki tjedan nastupa u zagrebačkom kafiću “Retro” u sklopu programa “Free stage” koji je pokrenuo Krešimir Znika i koji je mnogim kantautorima u Zagrebu služio kao odskočna platforma za daljni rad. Tamo Solus brusi svoj talent za pizdarije iz tjedna u tjedan i tako godinu dana sve dok na faksu ne upoznaje Franu Viskovića koji mu se pridružuje na akust. gitari. Ubrzo im se priključuje Antonia Drezga na violini te u formi trojke održavaju par koncerata, no ubrzo Drezga odlazi iz benda. Tada u bend ulazi famozni Bambi (Luka Boždar) koji preuzima ulogu gitariste, a Frane prelazi na bas.

U toj formaciji odsvirali su par koncerata i nakon prve izvedbe “Mrtav je Johnny” u Močvari zaključuju kako su carevi, ali da bi došli do šire publike trebaju povećati bend. Tada im se pridružuju Andrej Tačigin na cajonu te Lana Stjepanović i Lea Klečak na back vokalima. Ova postava benda trajala je par mjeseci, održala par koncerata i kao svaka do sada – raspala se. Bambi, Lea i Lana odlaze iz benda te s Mikijem ostaju Tačko i Frane i to je početak famozne trojke koja je patentirala fuziju repa i akustičnog punka na cajonu, klaviru i basu.

Njih trojica ubrzanim tempom stvaraju pjesme i sviraju gdje god mogu naredne dvije godine te početkom 2015. izdaju hvaljeni album “Muzika za djecu i penzionere”. U tom periodu bendu se na koncertima pridružuje Medarda Pack na saksofonu te snima s njima EP “Rep na harmonici” (2016.), ali ubrzo nakon toga odlazi iz benda. U jesen 2016. izlazi pjesma “Lastavice” i zahuktavaju se pripreme za izlazak novog albuma u drugoj polovici 2017. godine.

Ulaz na koncert moguć je sa festivalskom ulaznicom. Podsjetimo, jedan od najvećih (ako ne i najveći) singer songwriter festival u Europi, Exposure music festival, bit će održan od 22. do 25. lipnja u Velikoj Gorici, na novoj lokaciji udaljenoj tek 15 minuta hoda od centra grada. Na osam stageva tih dana predstavit će se 30 izvođača iz 10 zemalja, u petak 23. lipnja novost je Feel the swing party kojeg zatvaraju swing and rhythm & blues band Good News, dok treću večer tradicionalno, u svom velikom stilu, zatvaraju velikogorički The Cliffhangers. Posjetitelji će za vrijeme trajanja festivala po prvi put moći koristiti besplatan kamp. Veselo druženje dodatno će začiniti glazbene i plesne radionice, retro buvljak te razne druge aktivnosti.

Cijena festivalske ulaznice iznosi 60 kn, dok je za dnevnu potrebno izdvojiti 20 kn. Ulaznice je moguće kupiti putem sustava ENTRIO. Više detalja o festivalu potražite na službenoj web i Facebook stranici.