SL. BROD POLOŽIO: Po prvi put odličnim sadržajima na 8 lokacija proslavljen Svjetski dan glazbe
22. lipnja 2017.
Nikola Knežević (2431 Članci)
Podijeli

SL. BROD POLOŽIO: Po prvi put odličnim sadržajima na 8 lokacija proslavljen Svjetski dan glazbe

Slavonski Brod, kao 7. najveći grad u Hrvatskoj, konačno je i apsolutno zasluženo postavljen na kartu hrvatskih gradova koji su raznolikim sadržajima obilježili 21. lipnja – Svjetski dan glazbe.

Iako je prijašnjih godina ovaj datum obilježavan od strane Hrvatskog pjevačkog društva “Davor” i još nekolicine njih, po prvi put u Slavonskom Brodu su organizirani sadržaji na koje mnogi Brođani mogu biti ponosni. Prije svega zahvale idu novoosnovanoj Umjetničko-glazbenoj organizaciji Slavonski Brod koja je u samo nekoliko mjeseci postojanja napravila puno posla, a ujedno su i idejni začetnici obilježavanja Svjetskog dana glazbe. U organizaciji su im se pridružili Kazališno-koncertna dvorana “Ivana Brlić-Mažuranić”, Grad Slavonski Brod i Turistička zajednica grada, baš onako kako i treba biti. Svi sadržaji su bili besplatni, a svi glazbenici, umjetnici, vokalisti i instrumentalisti nastupili su besplatno, osim naravno koncerta Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a koji je održan ujedno i u sklopu Brodskog glazbenog ljeta, ali je kao sadržaj uvršten u program obilježavanja Svjetskog dana glazbe.

Na glavnom gradskom trgu bile su postavljene tri male pozornice, Etno Stage gdje su nastupili TS Alfa, TS GMM, Folklorni ansambl Broda, TS Pozitiva, Vijolice i KUD Krešimir Šimić, zatim Stage gradske glazbe na kojem su sudjelovali ŠPK Astra, VS Marsonettes, VS Ad Astra, HPD Davor, Harmonikaški orkestar Bella pl. Panthy, te Gradska limena glazbe Željezničar, a u konačnici i Acoustic Stage gdje su se predstavili Čvrsti momci, Last Minute Duo i Deja Vu. Na tom stageu tijekom cijelog dana, od ranih jutarnjih sati, bili su postavljeni klavir i gitara, a koje su koristili razni glazbenici, od učenika Glazbene škole Slavonski Brod do iskusnih brodskih glazbenika.

Glazbena škola je ujedno organizirala i koncert klasične glazbe, a kao što smo rekli na platou ispred KKD-a “Ivana Brlić-Mažuranić” održan je koncert Marka Tolje i Jazz orkestra HRT-a. Nakon njih nastupio je Dominik Blažević sa svojim bendom (Dominik & Co.).

Na svim tim sadržajima bilo je jako puno publikee, gradski korzo je bio popunjen, građani su sve glazbenike nagrađivali pljeskom, baš kao i na platou KKD-a, a ono što je uslijedilo u tvrđavi Brod je tek bio spektakl. Mjesto je to baš kao i ona tvrđava u Petrovaradinu, samo u jednom malom obimu. Dakle, spomenik nulte kategorije koji ima takve sjajne lokacije da je nevjerojatno kako nitko do sada na njima nije održavao razne manifestacije. I tamo je bilo nekoliko sadržaja, poput koncerta Brodskog tamburaškog orkestra u prvom hrvatskom Muzeju tambure, zatim Urban Stagea gdje su nastupili brodski elektronci, Mario Mijatović, Hatar, Jaxx Pot i Abram. Sve se to održavalo na igralištu Klasične gimnazije, na lokaciji koja je zaista zapostavljena po pitanju ovakvih sadržaja. Isto kao i istočna kurtina tvrđave gdje je organiziran Craft beer fest. Tamo su svoje pivo predstavili pivari s područja PPS destinacije “Moja lijepa Slavonija kraj Save”, OPG Bošnjak iz Sičica, Kuća piva iz Slavonskog Broda, gosti iz Županje s Hepburn pivom i još 5 pivata iz Slavonije. Sjajna atmosfera, vrhunska piva i glazbeni program u kojem su nastupili Brodsky Blues Band, Passivni Pushach, Dali Band i Prorock.

Jedini minus u cijeloj priči je što nisu bili predviđeni ekološki toaleti (tzv. TOI), ali obzirom da je ovo prvi put i da se sve radilo u zadnji trenutak, zažmirit ćemo na jedno oko i jedva dočekati sljedeću godinu, ali i ono što nam između toga pripremaju ovi mladi ljudi. Prije svega tu treba spomenuti Vladimira Jevickog, predsjednika udruge i Karla Đurića, dopredsjednika koji su sa svojim članovima udruge i volonterima napravili ogroman posao. Dečki, svaka čast!

Foto: Nikola Knežević