Umro Goran Kostić Kosta, frontmen i jedan od osnivača punk/rock benda Novembar
30. lipnja 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Umro Goran Kostić Kosta, frontmen i jedan od osnivača punk/rock benda Novembar

Kako piše glazbeni portal balkanrock.com danas je u Nišu preminuo legendarni frontmen punk/rock benda Novembar, Goran Kostić Kosta.

Krajem ’80-ih godina u Zagrebu je postojala grupa “Studeni Studeni” čiji je osnivač i jedini stalni član bio Goran Kostić – Kosta. Studeni su nastali 1986. godine kao svojevrsni eksperiment jer su svirali u to vrijeme nesvakidašnju mješavinu punka, bluesa i drugih primjesa. Grupa je postojala kratko i raspala se raspadom tadašnje Jugoslavije 1991. godine. Početkom te godine Kosta se seli u Niš gdje odmah prihvaća ponudu da svira bas u grupi Glas Amerike, ubrzo prelazi na gitaru, a tijekom ’92. godine na mjesto basiste dolazi Zoran Ranđelović. U to vrijeme grupa se zvala ”Novembar”. Paralelno s angažmanom u grupi, Kosta počinje raditi kao glazbeni suradnik na Radio Nišu.

Novembar prvi album ”Deguelo” snimaju 1993. godine. Bend je u karijeri objavio 5 studijskih albuma i sudjelovao je u nekoliko kompilacija. Posljednji album naziva “Proklet” objavljen je 2013. godine. Prošle godine su sudjelovali na kompilaciji “Za tebe – a tribute to KUD Idijoti.”

Novembar je inače bio koncertno vrlo aktivan sastav. Do kraja prošle godine imali su više od 50 nastupa u Srbiji i regiji. Ove godine su trebali nastupiti na EXIT festivalu u Novom Sadu.

Vijest preuzeta s balkanrock.com