IZVJEŠĆE/FOTO: Bard americane Ryan Adams ukazao se i na našim prostorima
14. srpnja 2017.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Bard americane Ryan Adams ukazao se i na našim prostorima

Ryan Adams, jedan od neprikosnovenih bardova americane priredio nam je u četvrtak, 13. srpnja u prepunoj   Tvornici Kulture koncert koji će se pamtiti, ne samo po tome što je to prvi nastup ovoga vrsnog kantautora kod nas pa i u regiji, već i po tome što, iskreno rečeno, muzičara i autora ovoga kalibra (pogotovo ovoga usmjerenja koji stvarno kod nas ima veliko sljedbeništvo) nemamo baš tako često prilike za pogledati i poslušati.

Već na samom početku vidjelo se da će Tvornica biti ispunjena, da će biti poprilično vruće jer nitko nije htio propustiti ovakvu priliku.

Sâm koncert otvorila je Karen Elson, engleska kantautorica, koja je na gitari i uz pratnju harfistice, violinistice i još jednog gitarista u kratkom polusatnom setu predstavila sebe i svoj rad sa stvarima s dva albuma, “The Ghost Who Walks“ i “Double Roses“ na kojima je surađivala sa nekim eminentnim glazbenicima i producentima današnjice.

Nepravedno bi bilo, kao što se to obično događa, Karen Elson predstavljati samo kao bivšu manekenku i kao bivšu suprugu Jacka Whitea, jer ono što smo vidjeli i čuli od nje u Tvornici je vrlo lijepo bilo, svojim anđeoskim glasom se dostojno predstavila zagrebačkoj publici koja je ipak tu bila zbog onoga drugog.

A nakon kratke pauze onaj drugi se ukazao na ovim prostorima po prvi put. Ryan Adams, kantautor iz Jacksonvillea u Sjevernoj Karolini nakon odlaska iz Whiskeytowna izdaje 2000. godine svoj prvi samostalni album “Heartbreaker“ i tu počinje jedna vrlo plodna i vrlo uspješna karijera koja traje do danas. U Zagreb je došao prvenstveno predstaviti novi, recentni, album “Prisoner“, ali pošto je prvi put na ovim prostorima imali smo sreću i priliku na koncertu proći kroz skoro sve periode njegove solo karijere.

Vrlo uigran “Unknown“ bend proveo nas je na koncertu kroz pjesme, od onih sa samog početka karijere, preko središnjeg perioda i albuma “ Ryan Adams“, “ Cold Roses“ i “ Ashes & Fire“ do ovih najnovijih s “ Prisoner“, uključujući i nekoliko stvari koje je radio s “The Cardinals“. Naravno da je publika ponajbolje reagirala na stare klasike s “Heartbreaker“ i “Gold“ što i nije čudo budući da je to sigurno bio i period kada je Ryan Adams bio u svom naponu snage.

U dvosatnom nastupu u vrućoj Tvornici kulture mogli smo čuti svašta, od vrlo žestokih, na trenutke heavy momenata, preko nježnih country balada do pravog petnaestominutnog jammanja u stilu Grateful Deada, i sve je to upravo ono što Ryan Adams uistinu i jest, majstor različitosti. A naravno sve vrijeme u zraku je lebdio duh Grama Parsonsa čiji je Ryan jedan od najvjernijih učenika i sljedbenika.

Možda jedina mala zamjerka je bio malo čudan odnos s publikom, ali i tu je više kriva sama publika, odnosno njen mali dio koji nikako nije mogao da se odvoji od svojih pametnih telefona i bliceva iako su bili ljubazno zamoljeni, ali to je već neka druga priča.

Za sami kraj su ostavljeni “ New York, New York“ s “ Gold“ i “Shakedown on 9th Street“ s “ Heartbreaker“ i izazvali su pravu erupciju oduševljenja, a za dodatak su u dimu uzavrele Tvornice izveli “ Come Pick Me Up“ uz singalong publike, i to je bio kraj kakav dolikuje ovakvom događaju.

Tako prođe prvi nastup Ryana Adamsa u našim krajevima, a nadamo se da ćemo ga i ubuduće viđati jer u ovome su uživali i publika i bend. LA Agency i Tvornica kulture počastili su nas u dva dana s dva odlična premijerna nastupa, Warpaint i Ryan Adams napunili su dvoranu i vidi se da bez obzira na datum, na veliku vrućinu i zatvoreni prostor, interes publike za ovakvim koncertima postoji i nadamo se da će i dalje nastaviti u ovakvom stilu.

Foto: Privatni album Perice Šimundića