RECENZIJA: Accept – “The Rise of Chaos” – kvalitetno metal izdanje sa zanemarivim manama
7. kolovoza 2017.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Accept – “The Rise of Chaos” – kvalitetno metal izdanje sa zanemarivim manama

“The Rise of Chaos”, petnaesto je studijsko izdanje njemačkog heavy metal sastava Accept, objavljeno početkom kolovoza ove godine, te je prvi album sa novim članovima banda, gitaristom Uweom Lulisom i bubnjarem Christopherom Williamsom, koji su zamijenili Hermana Franka i Stefana Schwarzamanna.

Četvrti je ovo album produciran od strane eminentnog glazbenog producenta Andyja Sneapa, te se samom tom činjenicom ne razlikuje pretjerano od prethodna tri albuma, ili kako mnogi vole reći, u novoj Accept povijesti, u Mark Tornillo eri,u kojoj ovaj veliki bend uspješno zauzima vrhove svih relevantnih metal top ljestvica sa svakim svojim sljedećim studijskim albumom. Sami naziv albuma odnosi se na stanje kaosa u svijetu, koje je prema riječima osnivača benda te glavnog autora glazbe i stihova, Wolfa Hoffmanna, uzrokovano ljudskim faktorom, što je dovelo do kaotičnoga stanja u današnjem modernom civilizacijskom okruženju.

Svi oni koji su željni određenih promjena, pa barem i diskretnog face liftinga u zvuku benda, na žalost ostat će razočarani iz razloga jer se i ovoga puta Accept držao provjerenog recepta, koji očito i više nego dobro prolazi kod zainteresirane publike i štovatelja ovog benda. Naime, grupa se i dalje drži recepta u kojemu nema mjesta za glazbene inovacije, te se ne upušta u nepotrebne rizike s ciljem otkrivanja novih, nešto inovativnijih glazbenih struktura. Vođeni činjenicom, zašto mijenjati nešto što odlično prolazi, Accept i dalje neumorno gazi old school heavy metal stazama, te ako je vjerovati prognozama i predviđanjima, trebalo bi se dogoditi čudo da se bend odluči skrenuti s dobro poznatog puta te upusti u nešto rizičniju stranputicu nepoznatog epiloga. Šteta, jer sa samo malo drugačijim pristupom, ne samo da bi Accept zasjao u punom sjaju i pridobio još veći broj publike, već bi zasigurno još čvršće zasjeo na tron heavy metal velikana.

Pjevač Mark Tornillo još se jednom pokazao kao odličan izbor za nasljednika legendarnog Ude Dirkschneidera, prvenstveno iz razloga jer posjeduje svoj jedinstveni stil pjevanja, te karakterističnom bojom glasa i rasponom odlično odgovara svim Acceptovim zahtjevima, dok s druge strane nema apsolutno nikakvih problema na live nastupima prilikom izvođenja starih klasika. Iako je u početku bio popriličan broj skeptika vezano za Tornillovu ulogu pjevača Accepta, sada nakon već četiri albuma, argumentirano se izbacuje u prvi plan i postaje skoro pa zaštitni znak novije faze sastava Accept.

Sve u  svemu, ”The Rise of Chaos” album zasigurno će zadovoljiti sve ljubitelje oštrog i britkog heavy zvuka, temeljenog na old school izričaju. Album posjeduje sve one elemente koje po definiciji i mora sadržavati. Snažni i upečatljivi riffovi, lako pamtljive melodije, pjevljivi refreni, samo su jedan dio onoga što će vas privući već na prvo slušanje. Bend je još uvijek u odličnoj formi i očito je da se još uvijek dobro zabavljaju i uživaju radeći ono što najbolje znaju. S druge strane, kada se još dodatno obrati pozornost na tekstove, možemo zaključiti da je pred nama jedno zaista kvalitetno heavy metal izdanje sa zanemarivim manama koje lako i brzo padaju u zaborav, dok će svi oni željni pustolovine i avanturističkog duha ipak morati posegnuti za nekim izazovnijim i kompleksnijim albumom.

Detalji albuma:
Naslov: The Rise of Chaos
Izdavač: Nuclear Blast

Popis pjesama:
01. Die By the Sword
02. Hole in the Head
03. The Rise of Chaos
04. Koolaid
05. No Regrets
06. Analog Man
07. What’s Done Is Done
08. Worlds Colliding
09.Carry the Weight
10. Race to Extinction

Ocjena
3.5 out of 5

3.5

Dobro
3.5 out of 5