Najbolje iz Berlina, Cannesa i Sundancea na 11. Vukovar film festivalu
10. kolovoza 2017.
Music Box (9147 Članci)
Podijeli

Najbolje iz Berlina, Cannesa i Sundancea na 11. Vukovar film festivalu

Vrijeme je za kulturno događanje ljeta u srcu Slavonije,  11. Vukovar Film festival – Festival podunavskih zemalja, koji će ove godine biti održan od 21. do 26. kolovoza te nastavlja tradiciju premijernih prikazivanja najboljih i nagrađivanih filmova s festivala u Berlinu, Cannesu i Sundanceu.

Publika u Vukovaru, ali i u susjednim gradovima kao što su Osijek, Valpovo i Beli Manastir, imat će priliku, tijekom šest dana, pogledati ukupno 80 filmova, od čega 70 dugometražnih i 10 kratkih.

Ovogodišnji filmski festival u Vukovaru bit će otvoren u ponedjeljak, 21. kolovoza, mađarskim filmom Tijelo i duša (Testről és lélekről) redateljice Ildikó Enyedi. Riječ je o velikoj premijeri jer je film pobijedio na ovogodišnjem, 67. filmskom festivalu u Berlinu, i time osvojio Zlatnog medvjeda. Na istom festivalu osvojio je nagradu za najbolji film po izboru FIPRESCI žirija (Međunarodno udruženje filmskih kritičara) i ekumenskog žirija. Tim povodom, na otvorenje vukovarskog festivala stiže i redateljica filma Ildikó Enyedi.

Uz to, na meniju filmova iz konkurencije koji se bore za nagrade, same su premijerne poslastice, kao naslovi Iz ništavila Fatiha Akina i Jupiterov mjesec Kornela Mundrucza, koji su se ove godine natjecali za Zlatnu palmu u Cannesu, Wilde Maus Josefa Hadera i Ana ljubavi moja Calina Petera Netzera, koju su se ove godine natjecali za Zlatnog medvjeda u Berlinu, zatim Masaryk Juliusa Ševčika i Rekvijem za gospođu J Bojana Vuletića koji su također imali premijeru u Berlinu. Hrvatski predstavnik bit će hvaljeni film Mrtve ribe Kristijana Milića.

U izuzetno atraktivnom i najposjećenijem programu Svijet festival donosi mješavinu komercijalnih i nagrađenih umjetničkih filmova. Tako će publika premijerno vidjeti duo osvajača nagrada iz ovogodišnjeg Cannesa, francuski 120 otkucaja u minuti  Robina Campilla, koji je osvojio Grand Prix, odnosno drugu nagradu po važnosti, te ruski Bez ljubavi Andreya Zvyagintseva koji je osvojio nagradu žirija, što je treća nagrada po važnosti na canneskom festivalu. Komercijalnu nišu popunile su također same canneske premijere, komedija Kako zavesti curu na tulumu s Nicole Kidman i Elle Fanning te krimić Paklena noć s Robertom Pattinsonom. Još jedna komedija stiže s festivala u Sundanceu, a to je Moja ljubavna priča s Kumailom Nanjianijem i Zoe Kazan koju su brojni američki kritičari nazvali najpametnijom romantičnom komedijom ove godine.

VFF tradicionalno nastavlja i s prikazivanjem najboljih skandinavskih filmova u programu Viking invazija i francuskih u programu Francuski fokus, a tu je i nevjerojatno uspješan program uveden prošle godine, a to su komercijalni  dokumentarni filmovi jednako prepoznati od publike, kritike i medija, a za festival ih je birao Đelo Hadžiselimović. Ti filmovi prikazuju se na brodu Bajadera koji tijekom projekcija plovi Dunavom. Taj će program ujedno biti i najava za skorašnji početak emitiranja kablovskog televizijskog kanala DOKUTV – odabrao Đelo Hadžiselimović.

No ni dokumentarci koji će se natjecati za nagrade ne zaostaju kvalitetom za onima koje je odabrao Đelo Hadžiselimović i vrve zanimljivim i intrigantnim temama. Život od milijun dolara redatelja Roberta Zubera prati slučaj „Nore fore“, djevojčice Nore Šitum, čiji su roditelji nakon djetetove smrti krenuli u privatnu istragu tražeći odgovor gdje je novac koji se prikupljao za liječenje njihove kćeri u Americi. Njemački dox Obećanje redateljskog para Karin Steinberger i Marcusa Vettera istražuje slučaj Jensa Soringa koji je više od 30 godina u američkom zatvoru zbog umorstva, a njihov film pokazuje da je Soring vjerojatno nevin. Češki Voli me ako možeš kamerom slijedi život tri invalida koji su u potrazi za (seksualnom) ljubavi, dok u austrijskom U potrazi za Edith redatelj Peter Stephen Jungk istražuje život svoje pratete za koju saznaje da je bila poznata KGB-špijunka koja je vodila dvostruki život. Za ljubitelje sporta tu je dokumentarac Prljave igre njemačkog novinara Benjamina Besta koji je istraživao korupciju u vrhunskom sportu, od nogometa nadalje, što je tek djelić dox-kolača koji se natječu za nagrade Vukovarskog festivala, a gledatelji će ih moći ‘kušati’ svakog dana u klimatiziranom Cinestaru od 18:15, uz razgovore s redateljima.

Vukovar Film festival svake je godine prepoznat ne samo po izvrsnim filmovima već i noćnoj zabavi u kojoj sudjeluju brojni hrvatski popularni bendovi. Ove godine party zona je na terasi shopping malla Golubica, a donosi koncerte tri sjajna hrvatska benda – Detoura, Jinxa i Kojota, dok će ostale večere proteći u plesnim ritmovima poznatih DJ-eva, Alena Balena, Tome Ricova i DJ Nene. Ulaz je slobodan, a glazba se svaku večer pali u 23 sata.

Mnogi filmovi svoju hrvatsku premijeru imaju upravo na Vukovarskom festivalu, stoga vas pozivamo da se pridružite i uživate u vrhunskim filmskim ostvarenjima – kratkometražnim i dugometražnim.

O najboljima i ove godine odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren i poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski, dok domaće boje brani nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

Cijeli program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com

Foto: vukovarfilmfestival.com