Večeras počinje 23. Sarajevo film festival – pogledajte tko sve sudjeluje od hrvatskih filmova
11. kolovoza 2017.
Music Box (10743 Članci)
Podijeli

Večeras počinje 23. Sarajevo film festival – pogledajte tko sve sudjeluje od hrvatskih filmova

Na Sarajevo Film Festivalu, koji se ove godine u glavnom gradu BiH održava od 11. do 18. kolovoza, u raznim će se natjecateljskim i nenatjecateljskim sekcijama prikazati niz domaćih naslova i hrvatskih manjinski koprodukcija, a neki od njih upravo će u Sarajevu imati svoje premijere.

Osim toga hrvatski filmaši sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala, Talents Sarajevo i CineLink dani filmske industrije. Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim internetskim stanicama.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma natječe se jedan hrvatski naslov i četiri dugometražne hrvatske manjinske koprodukcije. Tako će svjetsku premijeru u Sarajevu imati dokumentarci Dom redatelja Zdenka Jurilja nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (bosanskohercegovački koproducent je producentska kuća Kadar iz Širokog Brijega) i Kada dođu svinje redateljice Biljane Tutorov nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske i BiH (hrvatski koproducent je Kinematograf). Uz ova dva prikazat će se i novi film srpskog redatelja Borisa Mitića Slatko od ništa kojemu je koproducent hrvatska produkcijska kuća Anti-Apsurd te film Playing Men Slovenca Matjaža Ivanišina koji je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu FIDMarseille osvojio nagradu Georges de Beauregard (hrvatski koproducent filma je Restart). Oba filma imat će regionalne premijere u Sarajevu. Vodič kroz crnu rupu također će se prikazati u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma. Režiju potpisuju Zlatko Pranjić i Aleksandar Nikolić. Svi navedeni filmovi u konkurenciji su za nagradu Srce Sarajeva, Nagradu za ljudska prava te Specijalnu nagradu.

Domaći naslovi prikazat će se i u sklopu sekcije BH film. Tako će Sarajevska publika moći pogledati višestruko nagrađivani animirani film Ježeva kuća Eve Cvijanović, dugometražnu igranu dramu Kristijana Milića Mrtve ribe te manjinske koprodukcije: Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića (koji će se prikazati i na gala projekciji izvan konkurencije u programu igranog filma), Amateri u režiji Graemea Colea, Bijeli put Zdenka Jurilja, Dvije škole Srđana Šarenca, Posljednja barijera Jasmina Durakovića, Ruski film ceste Dmitriija Kalashnikova, Vodič kroz crnu rupu Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića (koji se prikazuje i u natjecateljskom programu dokumentarnog filma) i film Žaba Elmira Jukića (koji se prikazuje i u sklopu programa Open air).

U programu kratkometražnog filma svoju će međunarodnu premijeru imati film Tome Luetića Plan A, a projekcija na festivalu bit će mu i međunarodna premijera. Regionalnu premijeru u istom programu imat će i debitantski igrani film Antonete Alamat Kusijanović U plavetnilo (koji će se prikazati i u sklopu programa TeenArena). Svjetsku premijeru film je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus. Oba filma u Sarajevu se natječu za Nagradu za najbolji kratki film, te za dvije specijalne plakete žirija. Filmovi iz ovog programa u konkurenciji su i za direktnu nominaciju Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma.

Žiri

U konkurenciji studentskog filma sudjeluje mlada hrvatska redateljica Nikica Zdunić sa svojim ostvarenjem 13+. Program U fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine, a u njemu će se naći višestruko nagrađivani prvijenac Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat. U Sarajevu će se u sklopu programa Pretpremijere prikazati novi film Branka Schmidta Agape koji je na Pulskom filmskom festivalu nagrađen Zlatnom Arenom za montažu (Hrvoje Mršić). I dječji program donosi Ježevu kuću Eve Cvijanović, a uz ovaj animirani film prikazat će se i Koyaa – razigrani autić u režiji Kolje Sakside.

U sklopu sad već tradicionalnog programa Zagreb Film Festival – Najbolje od Kockica prikazat će se četiri kratkometražna igrana filma: Med i mliko Marka Jukića, Mliječni zub Saše Ban, Po čovika Kristine Kumrić i Tanja Jasne Nanut, a Čistačica Matije Vukšića imat će posebnu projekciju.

Na stručnom dijelu festivala, CineLink dani filmske industrije, sudjeluje nekoliko hrvatskih filmaša i projekata.

U programu CineLink Work In Progress sudjeluje igrani dugometražni film Bobe Jelčića Sam samcat. Producent projekta je hrvatski Spiritus Movens. Osim toga na radionici Docu Rough Cut Boutique od ove godine uveden je novi modul u kojem su autori dobili komentare i sugestije na materijal na kojemu još uvijek rade. Taj pripremni modul održan je u Sofiji od 21. do 25. lipnja, a završni dio radionice održat će se tijekom festivala u Sarajevu na zatvorenim projekcijama projekata. U programu sudjeluje Nebojša Slijepčević s filmom u razvoju naziva Srbenka. U programu CineLink Drama, koji potiče dramske serije, sudjeluju dva hrvatska projekta, Područje bez signala autora Ankice Jurić Tilić i Roberta Perišića te Dunav Sandre Antolić. Kako bi dali doprinos procesu razvoja dramskog serijskog programa u regiji, CineLink dani filmske industrije uvode gotovinsku nagradu u vrijednosti od 10.000 eura koju sponzorira Filmski centar Srbije.

Talents Sarajevo će tijekom 23. Sarajevo Film Festivala ugostiti 70 perspektivnih glumaca, snimatelja, redatelja, montažera, filmskih kritičara, producenata i scenarista iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Prethodnih deset godina postojanja program se kontinuirano razvijao i postepeno je prerastao u regionalno središte za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika. Od hrvatskih filmaša u program su uključeni redatelj Filip Heraković, producentice Ana Vidović, Zorka Klapan, Tena Gojić i Hana Hribar, scenaristica Nikolina Bogdanović, montažerka Doris Dodig te direktori fotografije Dragan Šiša, Magdalena Ptiček i Bojan Mrđenović.

Uz sve navedeno, u sklopu festivala obilježit će se i ‘Factumovih 20 godina’. Riječ je o nizu prigodnih programa u kojima sudjeluje ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, a sve ostale detalje potražite ovdje.

Za kraj recimo i kako će ove godine nagrada Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, biti uručena redatelju Oliveru Stoneu i komičaru Johnu Cleeseu. Ovogodišnji festival 11. kolovoza otvara film Druga strana nade finskog redatelja Akija Kaurismäkija, a tijekom osam dana trajanja prikazat će se 235 filmova u 18 različitih programa.