26. Sarajevo Film Festival isključivo online
6. kolovoza 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

26. Sarajevo Film Festival isključivo online

Zbog alarmantne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival (od 14. do 21. kolovoza) u potpunosti će biti održan u online formatu. 

Odluka je donesena na osnovu uputa i informacija Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 4. kolovoza 2020. godine. One uključuju i “preporuke stanovništvu na području Federacije BiH da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje”. Sarajevo Film Festival na ovaj način potvrđuje odgovornost i obavezu prema zajednici u kojoj djeluje.

Gledatelji iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na online platformi ondemand.sff.ba moći će gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledateljima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori s autorima.

Podsjetimo, na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u natjecateljskim programima igranog, dokumentarnog, kratkometražnog i studentskog filma prikazat će se šest hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija, a domaći naslovi prikazat će se i u nenatjecateljskim sekcijama. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala.

U kategoriji igranog filma Hrvatsku predstavlja Mare Andree Štake, švicarsko-hrvatska koprodukcija. Svjetsku premijeru u konkurenciji dokumentaraca imat će film Jedna od nas Đure Gavrana, kategorija kratkog metra predstavit će dva hrvatska filma – Antiotpad Tina Žanića Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio, hrvatsko-srpska koprodukcija Igora Bezinovića i Ivane Pipal. Natjecateljski program studentskih filmova donosi dva naslova hrvatskih autora – Angina pectoris Filipa Mojzeša i Bez lica Davida Lušičića.

U sklopu programa U fokusu, koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine, prikazat će se Glas Ognjena Sviličića. U program Suočavanje s prošlošću uvršten je višestruko nagrađivani Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, a u program Open air manjinska hrvatska koprodukcija Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma). Film Ne zaboravi disati u režiji Martina Turka – također hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan iz Studia Dim) – prikazuje se u sklopu TeenArene; programa koji tematski određuju situacije odrastanja, međusobni odnos svijeta i mladih, prepreke na koje ova dobna skupina nailazi, nadilazi ih i na taj način uči formirati vlastiti kritički stav i mišljenje.

Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica) pak donosi četiri kratkometražna igrana naslova: Groblje slonova Filipa Mojzeša, film Sedra Judite GamulinJužno voće Josipa Lukića i naslov Druker Rina Barbira.

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u žirijima natjecateljskih programa igranog, dokumentarnog i studentskog filma. Tako je među članovima žirija za igrani film i glumica Jadranka Đokić, u žiriju natjecateljskog programa dokumentarnog filma je redatelj Goran Dević, a o najboljem studentskom filmu odlučivat će, između ostalih, i producentica Lana Matić.

Poznato je i da će nagrada Počasno Srce Sarajeva biti uručena Michelu Francu, meksičkom redatelju, scenaristu i producentu.

Inače, program CineLink dani filmske industrije i Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza, ove će godine biti održani u online formatu.

Zahvaljujemo se autorima, gostima, sponzorima i našoj publici na podršci kontinuitetu Sarajevo Film Festivala u uvjetima globalne pandemije. Posebno hvala 300 zaposlenih i partnerskih službi koji usprkos složenoj situaciji rade na ovogodišnjem izdanju festivala. Vidimo se 14. kolovoza 2020. godine u 20 sati na svjetskoj premijeri filma Koncentriši se, baba Pjera Žalice na ondemand.sff.ba!“, poručuju za kraj iz direkcije Sarajevo Film Festivala.