IZVJEŠĆE/FOTO: Sve boje International Pula Jazz Festivala
19. kolovoza 2017.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Sve boje International Pula Jazz Festivala

Nakon koncerta Zucchera u Puli uspjeli smo svratiti na dva od tri dana vrhunskog International Pula Jazz Festivala koji je i ove godine ugostio eminentna imena, ne samo hrvatske, nego i europske i svjetske jazz scene. 

2. DAN

Pula je uspjela u kratkom vremenskom periodu ugostiti pregršt koncerata koji su jednostavno vapili za postojanjem kloniranja. No, kako to još nije moguće, ekipa našeg portala je jednostavno morala birati pa je odluka pala na Zucchera i druge dvije večeri Pula jazz festivala. Odabir se pokazao punim pogotkom jer jazz note koje su odzvanjale dvorištem Doma hrvatskih branitelja su na nekoliko sati povele slušatelje na neko bezbrižnije mjesto.

Pula jazz festival se ove godine održao po drugi puta i već sad je pokazao kako postoji sve veća zainteresiranost za ovakva događanja. Posebnost mu daje međunarodni karakter, pa je publika imala prilike poslušati raznovrsne sastave. A publiku su, osim domaćih posjetitelja, činili i brojni turisti. Prvu večer smo na žalost preskočili radi drugog koncerta, no spomenut ćemo kako su nastupili Boro Lukich Trio, Tal Babitzky Quartet i Denise Thimes koja je pokupila najviše simpatija.

Artie Roth Trio

Drugu večer je otvorio Artie Roth trio, kontrabasist koji dolazi iz Kanade, a večer je počeo autorskom skladbom, nakon koje je pozdravio publiku i rekao kako nema riječi kojima bi opisao čast što može svirati na ovom festivalu. Ujedno je pohvalio i kolege govoreći kako je imao priliku svirati s odličnim glazbenicima. Nastavno na ovu ideju, zasvirali su autorsku pjesmu “Transient Space”, koju inače svira samo sa svojim bendom u Kanadi, ali obzirom da su se Ashton Sellars i Alex Brajković, koje je okupio za ovu priliku, pokazali kao odlični improvizatori, odlučili su ju izvesti upravo u Puli. Najveći pljesak je dobila pjesma “Strike” koja se našla na njegovom drugom studijskom albumu Currently Experiencing. Ovom triu se pred sam kraj pridružio i Oleg Kireyev na saksofonu (jedan od organizatora op. ur.), kojemu se Artie zahvalio na pozivu.

Za razliku od Artie Rotha, koji je svoj bend okupio baš za ovu priliku, nakon njega je pozornicu zauzeo Luo Ning trio, koji je došao u originalnom sastavu. Zanimljivo je kako je ovaj sastav nastupio 2008. godine u Pekingu na Olimpijskim igrama, a već 2012. je objavio svoj prvi studijski album, koji je okrunjen titulom najboljeg u Kini. Sve ovo je dovelo i do velikog očekivanja, koje je ovaj sastav i opravdao. Već na prvoj pjesmi, Ning je dobio veliki pljesak za klavirski solo i dao je naslutiti u kojem smjeru će ići ostatak nastupa. Iako, između ostalog, slovi za suvremenog skladatelja, kroz pjesme se mogao čuti veliki utjecaj latino stila, pa je ukupni dojam bio nešto komercijalniji u usporedbi s prvim izvođačem, što se vidjelo i na reakciji publike. Posebno se istaknuo bubnjar, koji dolazi iz Kube, a koji je izveo fantastičan bubnjarski solo. Ning nije bio previše rječit, očita barijera u tome je bila jezična, no na samom kraju je predstavio sastav i rekao kako im je lijepo u Puli. Za sam kraj su dobili poziv na bis, što su rado prihvatili i odsvirali još jednu pjesmu.

Luo Ning

Max Kochetov & Branko Sterpin Quartet je došao kao šećer na kraju, nastavljajući program autorskim pjesmama, što je i obilježilo drugu večer festivala. Max i Branko su se jako uigrano izmjenjivali na svojim instrumentima, a i komunikacija s ostalim članovima sastava je bila vrlo opuštena, što se odrazilo i na publiku. Ovaj kvartet nas je počastio i autorskom baladom inspiriranom Ukrajinom, što i ne čudi obzirom da je Max rodom iz Ukrajine. Za sam kraj su malo podigli tempo i izveli skladbu “Black Nile” za koju su dobili veliki pljesak.

DAY 3

Treći dan festivala je okupio više ljudi nego prethodnog dana, a otvorio ga je Mukhtay jazz band, kojeg čine studenti s raznih strana svijeta, a zajedno studiraju u Amsterdamu. Spojila ih je ljubav prema glazbi, a ono što su nam pripremili je suvremeni pogled na jazz uz utjecaj hip-hopa i elektronike. Svoj set su otvorili uz već poznate standarde Milesa Davisa i Johna Coltranea, koje su malo modificirali i interpretirali na svoj način. Ostatak su rezervirali za autorske pjesme koje je publika nagradila pljeskom. Za sam kraj su predstavili bend i zahvalili se na pozivu.

Max Kochetov & Branko Sterpin Quartet

Najduži performans je zasigurno imao Oleg Kireyev Quartet, koji je bio prepun interakcije s publikom. Večer su otvorili uz “Summertime”, a Oleg je svo vrijeme bez problema motivirao publiku, koja je s vremena na vrijeme davala ritam pljeskom. Simpatično je najavio i autorsku “Lapland”, pitajući publiku zna li što to znači. Obzirom da ih je samo dvoje iz publike viknulo točan odgovor, Oleg se našalio i rekao da svima koji su rekli točan odgovor, poklanja svoj album na izlazu. U jednom trenutku im se pridružio i Branko Sterpin, čiju pjesmu su odsvirali posebno za ovaj festival. Osim njegove, čuli smo i pjesmu “Adriatic Blues” kontrabasiste Nenada Mirta. Oleg je napomenuo kako voli kad se na pozornici osjeća domaća atmosfera pa je onda sklon improvizaciji. Zato smo za vrijeme nastupa ovog kvarteta mogli čuti solo svakog glazbenika. Publika je i ovaj sastav nagradila velikim pljeskom.

Oleg Kireyev

Kao treći izvođač večeri je najavljen Chui, satav koji kombinira jazz, rock fusion i elektroniku. Set su otvorili novom pjesmom za koju još nemaju ime, ali osjeti se kako prati ideju dosadašnjeg rada benda. Nakon prve pjesme, klavijaturist Toni je pozdravio publiku, zahvalio se na pozivu i prokomentirao kako se nada da će uskoro biti blagoslovljeni imenom za pjesmu koju su predstavili.  Na repertoaru su se našle i “Punch” i “Chui Waltz” kada su pozvali publiku da zaplešu, jer ipak je u suštini valcer u pitanju. Iako su tek dio repertoara odsvirali, svoj nastup su morali prekinuti. Objašnjenje od organizatora je bilo da je ponoć, a nalaze se u središtu Pule, pa ne smiju biti glasni. Nadamo se kako će iduće godine satnicu bolje posložiti, kako ne bi dolazilo do ovakvih prekida. Ekipa iz Chuia se našalila kako su već puno puta nastupali u Puli i sigurni su da će opet doći.

Chui

Iako smo propustili prvu večer, druge dvije su nam donijele šest odličnih sastava koji su vrlo pametno bili raspoređeni u smislu da je svake večeri bilo za svakog po nešto. Iako je svima jazz zajednički naziv, ipak smo dobili paletu koja se protezala od standarda, preko suvremenog do fusiona. Tek drugi po redu, ali Pula jazz festival je pokazao da ima svijetlu budućnost i sposobnost dovesti “crème de la crème” kako domaće, tako svjetske glazbene jazz scene.

Foto: Helena Ernoić