IZVJEŠĆE: Matija Dedić briljirao na prvom od dva koncerta na Ljetnoj sceni Amadeo
31. kolovoza 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Matija Dedić briljirao na prvom od dva koncerta na Ljetnoj sceni Amadeo

“Na ovoj sceni sam od samih početaka, na njoj sam proslavio rođenje kćeri, na njoj je bio i zadnji Arsenov koncert, a ako i nije, volio bih da je” – tim je riječima Matija Dedić započeo sinoćnji koncert na Ljetnoj sceni Amadeo.

Prvi od dva koncerta “Matija i prijatelji” započeo je Runjićevim evergreenom “Molitva za Magdalenu”, skladbom koja se nalazi i na njegovom novom studijskom albumu “Male ljubavi….(susreti)”. Bio je to ujedno i odličan uvod za prvu gošću večeri, Merimu Ključo, svjetski poznatu harmonikašicu, koja je i specijalna gošća na Matijinom aktualnom albumu.

Matija Dedić & Merima Ključo Klikam studio photosession

Njihovu izvedbu još jedne legendarne Runjićeve pjesme “Potraži me u predgrađu” publika je ispratila dugotrajnim pljeskom, a upravo ovom skladbom i započinje niz od jedanaest glazbenih klasika koje je Matija odabrao za svoj novi album. Zajedno su izveli i tradicionalnu skladbu “Kradem ti se u večeri”, a potom je Matija prepustio pozornicu Merimi koja je svojom virtuoznošću na harmonici i izvedbom tradicionalne pjesme “Okreni se niz đul-bašću” pokazala čime je osvojila publiku diljem svijeta. “Sudar” crno bijelih tipki i glazbenici sjedinjeni u nevjerojatnoj kemiji koji uranjaju potpuno u svaku odsviranu notu koju potom maestralno prenose na publiku, iščitavala je svu njihovu strast i ljubav prema glazbi koju stvaraju. Publika je tražila još, a za ovaj kratak susret Matija i Merima izveli su još jednu skladbu s albuma, legendarni “Odlazak”, Arsena Dedića.

slika 620px

Lidija Bajuk, jedna od najpoznatijih pjevačica etno glazbe i kantautorica, bila je Matijina slijedeća gošća. Poznanstvo i suradnja ih veže još od 1998. godine, a od tada su istu pozornicu dijelili, kako su sami rekli, više od sto puta. Etno zvuk u Tadijanovićevoj pjesmi “Visoka žuta žita” i međimurskim tradicionalnim pjesmama uz gitaru i prekrasan Lidijin glas savršeno se uklopio u Matijinoj klavirskoj pratnji. Treća gošća i Matijina prijateljica bila je Lea Dekleva, još jedna uspješna glazbenica i kantautorica koja je uz klavir otpjevala pjesme “Odlaziš njoj” te Arsenovu “Tvoje tijelo, moja kuća”.

Gostovanja svojih gošći, Matija je vješto prekidao svojim opusom u kojem su još jednom došle do izražaja skladbe uz koje je odrastao, “U registraturi”, “Ni ti, ni ja” , “Sve što znaš o meni”, “Tvoje nježne godine” i ostale.

Ogoljen i pun emocijama i poštovanja prema skladbama koje je izvodio i u koje je utkao sve ono zbog čega je s pravom naš najbolji pijanist, prepoznala je publika koja je i nakon gotovo 2 sata tražila još. Nakon sjajne večeri, Matiju Dedića očekuje večeras još jedan koncert, a na pozornicu će uz njega, ponovo nastupiti njegovi prijatelji i vrhunski glazbenici, Matej Meštrović, Kristijan Beluhan i Tedi Spalato. 

Album “Male ljubavi (…susreti)” po cijeni od 89 kuna kupite na prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Izvor: Croatia Records

Foto: Mare Milin