RECENZIJA: Sparks – “Hippopotamus” – braća Mael ponovo jašu!
10. rujna 2017.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Sparks – “Hippopotamus” – braća Mael ponovo jašu!

Dvije godine nakon što su udružili snage s grupom Franz Ferdinand u vrlo solidnom projektu FFS (Franz Ferdinand Sparks) u kojemu su izdali i istoimeni album, a predstavili su nam se i na INmusic festivalu u Zagrebu, braća Ron i Russell Mael vraćaju se u okrilje matičnog banda i izdaju svoj sada već dvadeset peti album u karijeri.

Sparks, američki pop/rock bend pod vodstvom braće Mael egzistira još od 1972. godine, a sredinom sedamdesetih doživjeli su i svoje najveće uspjehe u eri glam rocka s albumima “Kimono My House“ i “Propaganda“. Tijekom cjelokupne dosadašnje karijere bend je diskografski aktivan, a uspjeh ponavljaju i sredinom devedesetih godina s nekoliko albuma, pogotovo vrlo dobro ocjenjenim “Gratitous Sex & Senseless Violins“.

Izričaj im obilježavaju vrlo plesni ritmovi, na koje su se pozivali mnogi od bendova dance elektronike devedesetih godina, tekstovi su im puni humora i ironije, a sve to u kombinaciji s vrlo specifičnim izgledom Rona Maela koji svojom zalizanom frizurom i hitlerovskim brčićima daje jednu suprotnost zgodnom dugokosom Russellu koji u falsetu vrlo uvjerljivo izvodi bendovske hitove, a sve vrlo upečatljivo djeluje na pozornici.

Ovim novim uratkom Sparksi se vraćaju u formu ranih radova, i dalje su tu izrazito plesni, a opet tako posebni ritmovi u kombinaciji s humorom kakav se rijetko sreće, a sami naslovi nekih od pjesama izazivaju urnebes (“So Tell Me Mrs. Lincoln Aside From That How Was The Play?”).

Dajte si truda i preslušajte petnaest pjesama ovog nilskog konja (“Hippopotamus“), a svakako i potražite i poneki od bisera iz povelike diskografije ovoga benda.

Ocjena
4 out of 5

4

Vrlo dobro
4 out of 5