Umro glumac Harry Dean Stanton, najpoznatiji po ulozi u filmu “Pariz, Texas”
17. rujna 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

Umro glumac Harry Dean Stanton, najpoznatiji po ulozi u filmu “Pariz, Texas”

Američki glumac Harry Dean Stanton, kojeg pamtimo po glavnoj ulozi u filmu “Pariz, Texas” te brojnim sporednim ulogama, preminuo je u 91. godini života.

Izuzetno karakteran i facijalno pamtljiv, Stanton je filmskim platnom šetao dugih 60 godina te ostvario više od 120 uloga u igranim filmovima i serijama. Iako je najčešće dobivao sporedne uloge, filmski znalci ga pamte po zapaženim ostvarenjima u “Pariz, Texas”, “Repo Man”, “Hladnokrvni kažnjenik”, “Alien”, “Kum II”, “Lijepa u ružičastome”, itd.

Radio je s nekima od najpoznatijih redatelja današnjice, kao što su Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, David Lynch, Ridley Scott, Sam Peckinpah i, naravno, Wim Wenders. Ukazivao je kako mu je pristup glumi otvorio Jack Nicholson, napisavši mu ulogu za vestern “Ride with Whirlwind”. U 2017. godini reprizirao je svoju ulogu kao Carl Rood u novim epizodama serije Twin Peaks.

Stanton se tako ove godine pridružio svom prijatelju Samu Shepardu, čiji gubitak još ne možemo prežaliti, a koji je, uostalom, i napisao scenarij za “Pariz, Texas”. Shepard je u dokumentarnom filmu “Harry Dean Stanton: Djelomice fikcija” istaknuo: “On je jedan od onih glumaca koji znaju da je njihovo lice priča”.

Usporedno se bavio glazbom, nastupajući u klubovima diljem Los Angelesa. Surađivao je s Bobom Dylanom, Art Garfunkelom i Krisom Kristoffersonom.