Nagrađivana priča “Ljeto ’85.” stiže u kina
1. svibnja 2021.
Music Box (10569 Članci)
Podijeli

Nagrađivana priča “Ljeto ’85.” stiže u kina

François Ozon odavno se etablirao kao jedan od najvažnijih i najboljih europskih redatelja 21. stoljeća.

Gotovo svaki njegov film prikazao se u konkurenciji nekog od velikih filmskih festivala poput Berlina, Cannesa i Venecije, a nemali broj puta Ozonovi filmovi su se našli u najužoj konkurenciji za nagradu Europske filmske Akademije ili za najugledniju francusku filmsku nagradu Cesar. Ove je godine Ozon snimio novi film koji je oduševio i kritiku i publiku. Riječ je o drami LJETO ’85. koja nam u domaća kina stiže u četvrtak, 6. svibnja!

Kada se 16-godišnji Alexis nasuka na obali Normandije, 18-godišnji David ga spašava poput pravog junaka. Alexis ubrzo shvaća da je upravo upoznao prijatelja iz snova. Ali hoće li ti snovi trajati duže od samo jednog ljeta? Priča filma odvija se u ljeto 1985. godine. Film LJETO ’85. službeno je izabran za službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu, a također je pokupio i čak 12 nominacija za francusku nagradu Cesar te nominaciju u kategoriji najbolje režije za nagradu Europske filmske Akademije.

Jedna od najzanimljivijih činjenica vezanih za film svakako je i ta da je redatelj i scenarist François Ozon prvotno zamislio da se film zove „Ljeto ’84.“. Međutim, Robert Smith, pjevač glazbene skupine The Cure, odbio mu je dati dopuštenje da u filmu koristi njegovu pjesmu „In Between Days“ zbog toga što je pjesma službeno objavljena tek godinu dana kasnije – 1985. godine. Ozon je osobno napisao pismo Smithu tražeći ga da smanji cijenu za prava uporabe pjesme, uz opasku da je spreman promijeniti naslov filma odnosno staviti radnju filma godinu dana kasnije. Otuda i dolazi naslov filma – LJETO ’85.

U filmu LJETO ’85. glavne su uloge ostvarili mladi francuski glumci Félix Lefebvre, Benjamin Voisin i Philippine Velge kojoj je ovo prva filmska uloga. Film se do danas prikazao na nekoliko uglednih festivala poput onoga u Chicagu i San Sebastijanu, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes LJETO ’85. ima preko 80% pozitivnih ocjena filmskih kritičara što samo znači da se radi o još jednom francuskom dragulju Francoisa Ozona koji se nikako ne bi smio propustiti.

Drama LJETO ’85. u domaća kina stiže nam u četvrtak, 6. svibnja!