“Sve je bio dobar san”, film o Jeanu Michelu Nicolieru, osvojio Grand Prix Festivala novih
18. rujna 2017.
Music Box (5662 Članci)
Podijeli

“Sve je bio dobar san”, film o Jeanu Michelu Nicolieru, osvojio Grand Prix Festivala novih

Film o heroju Domovinskog rata, Jeanu Michelu Nicolieru, pod nazivom „Sve je bio dobar san“, redatelja Branka Ištvančića, pobjednik je međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Slavonskom Brodu – Festivala Novih.

Stručni žiri je tom filmu dao najbolju ocjenu, a odmah iza njega su na drugom mjestu čak dva filma, „Usidreni“ u produkciji Nove TV i „Postoji li razlog zbog čega ti to ne možeš?” autora Aleksandra Bundala. Treće mjesto osvojila je emotivna priča u dokumentarcu „Izzy“ redatelja Drage Toromana. U stručnom žiriju su bili Silvio Stilinović (predsjednik), Saša Karić i Nikola Knežević (Music Box).

“Što se mene tiče, mi smo mogli svim filmovima iz uske konkurencije da ti nagradu, ali su neki bili za nijansu bolji i to smo morali nagraditi. Nema većeg kiča od dokumentarnog filma zato što on tretira društvo-fenomenološka i sociološka događanja kao život, a nema većeg kiča od života. Ono što se vama u životu može dogoditi to ne može niti jedan pisac zamisliti”, rekao je Stilinović i dodao kako je upravo zbog toga dokumentarni film kod prosječnog gledatelja zanemaren i malo njih možemo vidjeti na redovnim televizijskim programima. Zato su ovakvi festivali dobri. Zadovoljan je bio i direktor festivala Bernard Karakaš.

Bernard Karakaš

“Ono što se primijeti to je konstanta u kvaliteti filmova koji se prijavljuju, unazad nekoliko godina imamo oko 300 njih na prijavi, a selekcija iz svede na 20. Što se tiče posjete, ona je takva zbog specifičnih okolnosti, odnosno nešto je manja od prošlih godina, ali je sve uspjelo u programskom smislu”, ističe.

Stručni žiri festivala je pohvalio i nekoliko brodskih autora koji su se okušali u redateljskoj ulozi, posebno istaknuvši film „To je moja mama“. Dodijeljena je nagrada i za najbolju montažu koju je osvojio Davorin Tram, a nagrada za najbolji pustolovni film ide u ruke Brođanima za film „Bike Adventures of Hlapich and Lima“.

Foto: Nikola Knežević