IZVJEŠĆE: Remember Yesterday – The Beatles Story – tribute iskustvo iznad uobičajenih tribute bendova
15. listopada 2017.
Filip Bahun (14 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Remember Yesterday – The Beatles Story – tribute iskustvo iznad uobičajenih tribute bendova

Ljubitelji jednog od najpoznatijeg i utjecajnijeg benda rock povijesti imali su u petak, 13. listopada jedinstvenu priliku iskusiti kako je to čuti neke od najvećih glazbenih klasika prošlog stoljeća u koncertnoj atmosferi.

U impozantnoj dvorani Dražena Petrovića u Ciboni gostovao je možda i najpoznatiji “The Beatles” tribute bend današnjice – The Backwards uz pratnju orkestra kojim je dirigirao Piotr Oleksiak. The Backwards su pokazali više od pukog tribute benda svojim razrađenim scenskim nastupom koji je uključivao brojne promjene kostima usklađene s različitim stvaralačkim etapama Beatlesa te odličnim nadopunjavanjem instrumentala članova benda pratećim orkestrom. Usprkos tome što izvode glazbu engleskog benda, sami članovi dolaze iz Slovačke, a s radom su počeli još davne 1996. godine. Od tada, promijenili su nekoliko članova, a trenutačnu postavu čine Dalibor Štrocner u ulozi Johna Lennona, Miroslav Džunko kao Paul McCartney, František Suchansky kao George Harrison te Daniel Škorovaga u ulozi Ringoa Starra.

Za nekoga tko nije imao priliku vidjeti originalne Beatlese u akciji, teško je pronaći razliku u izgledu zahvaljujući detaljnim replikama kostima i perikama, kao i instrumentima, a da se ne radi o famoznoj četvorci primijetili biste možda da ih pogledate oči u oči. Za umjetnike slavenskog porijekla engleski izričaj im je tečan, bez uobičajenog teškog naglaska uz svega možda par iznimki. Valja napomenuti kako se radi o bendu koji djeluje pod okriljem McCartney grupacije, začete od strane samog Paula McCartenya što im daje legitimitet kojim se može pohvaliti rijetko koji drugi tribute bend. Impozantnosti cijelog nastupa svakako pridodaje i činjenica da uz same «Beatlese» u pratnji nastupa i Royal Symphony Orchestra pod dirigentskom palicom Piotra Oleksiaka, a scenografiju potpisuje Wayne Fowkes. Royal Symphony Orchestra poznat je po svojem sudjelovanju na velikim projektima kao što su “Fantom u Operi” i megapopularni mjuzikal “Jesus Christ Superstar”.

Koncertni nastup u Zagrebu dio je trodijelne turneje započete u Ljubljani, a završava nastupom u beogradskoj hali sportova Ranko Žeravica nakon čega slijedi europska turneja. Koncert je bio podijeljen u dva dijela, pri čemu redoslijedom izvođenja prati kronološki tijek karijere Beatlesa popraćen pripadajućom kostimografijom. Prvi dio koncerta sastojao se od nešto kraćih verzija poznatih pjesama podijeljenih po albumima, što ne čudi ako uzmemo u obzir da je kultna četvorka za vrijeme svojeg djelovanja snimila više od 400 pjesama, od čega je njih 237 bilo originalno, a 172 obrade. Ono što dodaje još jednu notu autentičnosti je predanost kojom The Backwards izvode poznate hitove, izbjegavajući bilo kakvu vrstu promjene ili ubacivanje osobnih elemenata kako bi u maksimalnoj mogućoj mjeri ostali dosljedni glazbi velikana.

Neke od pjesama koje su se mogle čuti u prvom dijelu bile su “Can’t Buy Me Love, “We Can Work It Out” i “My Baby Don’t Care”. Nakon što su najavili kraću pauzu i objasnili publici kako će se koncert održati u dva dijela, rasplesana publika uputila se prema štandovima s pivom, a bend u backstage kako bi se ponovno presvukli i pripremili za veliku završnicu. Drugi dio koncerta krenuo je samostalnom izvedbom pjesme Day Tripper od strane orkestra kojem su se potom ponovno pridružili “Beatlesi” te nastavili s izvođenjem najpoznatijih hitova, ali ovaj put ne u skraćenim varijantama, već u cijelosti.  Tu su se među ostalim mogle čuti “Strawberry Fields”, With a Little Help From My Friends” i “Sgt. Pepper”, a pjesma “All You Need Is Love”, predstavljena kao posebno pripremljena za zagrebački nastup, na poticaj “Lennona” uključila je publiku te raspjevala većinu okupljenih. Time se glazbena bajka već polako bližila kraju, po mnogima prerano jer je ostalo još mnogo hitova koje bend jednostavno nije stigao izvesti zbog velikog opsega glazbenog opusa.

Krenuo je oproštaj na poprilično tečnom hrvatskom, što je publika s oduševljenjem pozdravila. No usprkos tome što je bend ubrzo napustio pozornicu, činjenica da je dvadesetčetveročlani orkestar ostao sjediti odavala je dojam kako ipak nije došao kraj. I tako je i bilo, pošto se bend nasmijano vratio na stage i počastio publiku s još nekoliko hitova koji su uključivali “Back to the USSR” i “Revoluton”, a “Paul” je u jednom trenu zamijenio bas gitaru za klavir te odsvirao dobro znanu “Hey Jude”. Nastup je završio Miroslav Džunko aka Paul McCartney sa solo izvedbom “Yesterday” te je time dodao još jednu notu nostalgije na već ionako emocijama prepun nastup.

Odaziv publike bio je nešto manji od očekivanog pa nije bilo problema s premještanjem po raznim dijelovima dvorane, što je pridodalo atmosferi jer je bilo moguće spustiti se sa sjedećih mjesta do partera, otplesati na nekoliko hitova i vratiti se nazad na klupe na gotovo kazališni ugođaj. Publika je uglavnom bila popunjena nešto starijom populacijom, kojima sjećanje na Beatlese vjerovatno znači i nešto više od same glazbe, ali i velikim brojem djece koja su se činila oduševljena bezvremenskim klasicima rock-a.

“Remember Yesterday – The Beatles Story” čini se zabavnom kombinacijom slike i zvuka, koja svojim zvukom i maštovitom scenografijom izdiže nastup iznad samog koncertnog iskustva i uspijeva u velikoj mjeri vjerno prikazati bar dio Beatlemanije o kojoj je nekoć brujao cijeli svijet. Sve što preostaje je nadati se da će i neki drugi bendovi možda krenuti stopama The Backwards i omogućiti nam da se sjetimo i nekih drugih velikana, a za mnoge koji ih nisu imali prilike vidjeti u originalu da osjete bar na trenutak glazbu nekih drugih, izgubljenih vremena.

Foto: Zvonimir Bregeš/Sound Report