25 godina Madonninog kontroverznog i jednog od najutjecajnijih albuma 90-ih
21. listopada 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

25 godina Madonninog kontroverznog i jednog od najutjecajnijih albuma 90-ih

Prije 25 godina, jedna od najvećih pop pjevačica svih vremena, albumom “Erotica” promijenila je svijet glazbe.

Svakako treba istaknuti da je Madonna uvijek mijenjala trendove, ali objavom “Erotice” 20. listopada 1992. godine postala je nešto posebno. Kako piše NME, niste morali kupiti kopiju njezine knjige “Sex” kako bi to svhatili. Niste morali čak ni vidjeti Madonnu u spotu za naslovnu stvar kako bi to shvatili. Trebali ste samo stisnuti play i u vrlo kratkom vremenu ta snažna bas linija bi prošla kroz vaše tijelo, vibrirajući i stvarajući jedan poseban osjećaj. Ovo je bio, a i danas je jedan od najutjecajnijih pop albuma, koji je otvoreno progovarao o seksualnosti i seksu bez pardona.

Stvari su se nakon toga počele mijenjati u pop kulturi, a Madonna je bila rame uz rame s Princeom, najvećim zavodnikom na svjetskoj pop sceni.

Madonna ovdje pjeva kroz svoj alter ego – Ditu, a inspiracija su bila njezina dva prijatelja koja su preminula od AIDS-a.  Iako su mnogi govorili kako je ovo neukusno i kako je doista pretjerala na svim razinama, Madonna se uspješno borila protiv takvih kritičara te je i na svjetskoj turneji nastavila priču albuma. Tako je u Puerto Ricu na koncertu trljala nacionalnu zastavu od međunožje, a kontroverzno je bilo i kada je plesačica izvodila toples točku. Naravno, bilo je tu i simuliranja seks scena i svega ostaloga. Mnogi su govorili kako je to kraj njezine karijere, ali je Madonna nastavila u istom tonu, postala još jača, te je danas jedna od najutjecajnijih glazbenica u pop svijetu.

Govorila je o onome o čemu su rijetki govorili, pogotovo u vrijeme ranih 90-ih, kada su gay teme i priče o AIDS-u tek kucale na vrata. Preformulirat ću jednu rečenicu koju mnogi znaju koristiti za Princea. “Erotica” nije album o seksu, “Erotica” je seks.

Izvor: NME