Jonathan: “Ove godine smo kreativno zagrebali negdje gdje nismo ni sanjali da hoćemo”
31. listopada 2017.
Nikola Knežević (2788 Članci)
Podijeli

Jonathan: “Ove godine smo kreativno zagrebali negdje gdje nismo ni sanjali da hoćemo”

Jonathan iza sebe imaju dosta uspješnu godinu, kako koncertno, tako i diskografski. Ali godina još nije gotova i ispred njih ima još dosta aktivnosti.

Red je bio da popričamo s Darkom Petkovićem Radom, gitaristom Jonathana i najavimo dva koncerta zaredom u Saxu, te razgovaramo o drugom mini albumu, osvrnemo se na dosadašnji tijek godine i prisjetimo se najboljih trenutaka.

Što će značiti ova dva koncerta u Saxu, hoće li biti identični program ili pripremate nešto drugo?
Ovo s koncertom u Saxu svake godine u 11. mjesecu već pomalo postaje tradicija koja nam je nekako prirasla srcu. Mali je prostor, intimna atmosfera i super nam je bilo svaki put bez obzira što neki naši fanovi na društvenim mrežama negoduju oko toga. Pripremamo dugačku set listu, premijere novih pjesama, a što nas točno sve čeka oba dana saznat ćemo na licu mjesta. To čak ni mi još ne znamo.

Polako završavate posao na mini albumu “Or To Hold” koji je nastavak izdanja “To Love”. Kako ste zadovoljni s cijelim kreativnim procesom i kako je po vama sve ispalo na kraju?
Jedna mala ispravka koja nam se uvukla u press tekstove jer smo bili aljkavi i nismo se ispravili na vrijeme. Drugi dio albuma se zove “To Hold” , a cijeli koncept duplog albuma će se zvat “To love or to hold”. Mogu samo reći da smo jako zadovoljni kako je sve ispalo. Dali smo si težak zadatak, al’ ne jer smo jako ambiciozni nego zato što imamo gomilu toga za izbacit iz sebe, a vremena je malo i nije dobro kad ti se dobre ideje usmrde jer nisu dovršene. Autorski rad i aranžiranje je jedan jako dug i mukotrpan proces, puno teži od džemanja i pucanja ideja za potencijalne pjesme, a taj dio smo junački odradili i mislim da će ovaj album bit naše malo remek djelo.

Tko je sve radio na novom uratku, ista ekipa kao i na prvom mini albumu?
Ovo ne znam od kud bi krenuo. Ovaj drugi dio albuma smo krenuli radit s producentom Markom Mrakovčićem u njegovom studiju u Zagrebu. Snimili smo četiri pjesme, malo zapeli u miksanju i skužili da nam je teško radit na daljinu pa smo se vratili nazad u naš kućni studio G.I.S. kod Mateja Zeca i sad s njim dovršavamo album. Jednostavno nam je lakše u ovom trenutku tako radit. Jedna velika nova stvar se desila, a to je da imamo novog pridruženog člana benda koji s nama radi na ovom albumu. To je Hrvoje Šćulac, klavijaturist trenutno neaktivne grupe Quasarr koji je uveo nove zvukove i jednu novu energiju u naše pjesme. Imamo i neka gostovanja i suradnje koje za sad još ne bih spominjao.

Kada možemo očekivati “To Hold” i hoćete li onda i prvi i drugi dio objaviti na jednom nosaču zvuka?
Može se očekivati do kraja ove godine, a za ovo drugo još ne znamo, to ćemo kad album izađe.

Godina je polako pri izmaku, kako bi ocijenili 2017. po pitanju koncerata, reakciji publike, ali i u kreativnom smislu?
Pa valjda s 5 plus. Bila je super godina, i super naporna. Al’ na kraju sve nekako super izgleda kad se okrenemo, a još nas puno toga čeka i jako se veselimo. Kreativno smo zagrebali negdje gdje nismo nikad sanjali da hoćemo, publika nas još uvijek voli i podržava, a ni koncerti ove godine nisu bili loši 🙂 5 plus u svakom slučaju.

Iza vas je i dosta festivalskih nastupa, koji vam je trenutak bio najdraži? Možda tu treba izdvojiti najviše nastup prije Killersa, zatim nastupe na Sea Star festivalu i Ferragosto Jamu.
1000 riječi (op. a. priložio fotografiju)

Foto (naslovna): Nikola Knežević