IZVJEŠĆE: Kozmodrum u KSET-u promovirali album “Gravity”
18. studenoga 2017.
Nina Rašidović (33 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Kozmodrum u KSET-u promovirali album “Gravity”

Moram priznati da mi je teško bilo ostati objektivna slušajući Kozmodrum u četvrtak, 16. 11. u KSET-u.

Petorica vrhunskih instrumentalista, svaki sa svojom karizmom i osobnim pristupom, spojili su se u jedinstvenu cjelinu koja izvlači ono najbolje iz glazbe. Svi redom jazzisti klasičnih korijena upustili su se u istraživanje i mogu slobodno reći ”igru”  glazbom koju jako dobro razumiju. Kozmodrum nije tek tako postao br. 1 u moru bendova i nije ga kritika objeručke prihvatila i svrstala među najbolja ostvarenja domaće glazbe samo zato što su se pojavili i donjeli nešto ”novo i drugačije”. Iza njih stoje godine mukotrpnog rada i probijanja, a oni su se zaista dokazali. Janko Novoselić jedan je od naših ponajboljih bubnjara, čovjek koji nema gdje nije i s kim nije svirao, ali isto tako čovjek koji promišlja glazbu i osjeća ju na puno više razina  te ima tu sposobnost i vještinu da ju odvede u neku drugu sferu.  Glazba Kozmodruma je veoma dobro i razumno koncipirana, svaki detalj je pomno isplaniran i rijetko što se prepušta slučaju, a kao konačni proizvod dobijemo glazbu koja nas svaki put iznova odvede u neke čudne maštom stvorene svemire u kojima se svjesno izgubimo. Naravno, svemu tome potpomaže činjenica da u bendu sviraju vrhunski muzičari koji mogu shvatiti ideju iza svega toga i sprovesti ju u djelo.

Na promociji njihovog drugog albuma ”Gravity” koja je održana u KSET-u skupila se šarolika družina, a moram priznati da sam bila ugodno iznenađena brojem mlađe publike koja se tamo našla i po njihovom ponašanju, nije tamo slučajno zalutala. Svi koji su se našli na koncertu izgleda da dobro poznaju i prate rad Kozmodruma jer je žamor bio jedva zamjetan, a svi su s velikim ”respectom” i pažnjom pratili svirku te svaku pjesmu popratili pljeskom. Bend je prošao kroz sve pjesme novog albuma uz koju referencu na prvi album poput Parnog pogona s kojim su nas počastili za bis i dostojno se oprostili.

Cijeli nastup je bio iznimno dobro odrađen, jako dobra atmosfera, zvuk, bas dionice vrlo izražene i stvorila se prava klupska atmosfera nekog dobrog partyja, zvuka kojem možda bend i teži. Jedina zamjerka je bio nastup Maria Huljeva koji se, na neku čudnu foru, malo bolje uklapa u studijsku snimku jer je live nastup bio potpuni promašaj. Po mom skromnom mišljenju, to je bio sve ono što Kozmodrum nije. Ali mislim da su i svi ostali, kao i ja, zanemarili to estradno obraćanje i toliko niski pokušaj pridobivanja publike.

Nitko nije došao na ovaj koncert da skače u prvom redu ili da isfura novu haljinu, ljudi su došli slušat glazbu i uživati u istoj. Novoselić, Penava, Delač, Galler i Kapec su nam to i pružili. Dečki okupljeni u ovom bendu su još jednom dokazali svoju kvalitetu i sposobnost; približili su jedan novi način poimanja glazbe u nas Hrvata široj publici i drago mi je da jesu. Iskreno se nadam da će ovaj projekt prepoznati i klupska scena i uvesti Kozmodrum kao glavnog DJ-a večeri.

Foto: HluShoot/Sound Report