Josipa Lisac objavila treći dio antologije, ovoga puta posvećen etno glazbi i suradnjama
25. studenoga 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Josipa Lisac objavila treći dio antologije, ovoga puta posvećen etno glazbi i suradnjama

U susret tradicionalnom prosinačkom koncertu Josipe Lisac “U čast Karla Metikoša”, Croatia Records je objavila treći dio antologije s bezvremenskim pjesmama ove jedinstvene umjetnice.

Na albumu “Posve slobodna (suradnje i etno)” po prvi put su se na jednom mjestu našle neke od najboljih Josipinih suradnji s vrhunskim glazbenicima te njene zapanjujuće izvedbe tradicionalnih pjesama. Album “Posve slobodna (suradnje i etno)” sadrži dva CD-a na kojem su sve pjesme kronološki poredane. Na prvom CD-u nalazi se ukupno 15 Josipinih najpoznatijih suradnji, dueta koji su postali klasici, pjesama u kojima suvereno vlada žanrom koji nije primarno njen, a u nekima se pojavljuje kao gošća. CD sa suradnjama započinje Bajaginim velikim hitom iz 1986. godine “Ja mislim 300 na sat” u kojem uhu ne može promaknuti njen vokal, nakon čega slijedi veliki hit s Dinom Dvornikom “Rušila sam mostove od sna”, a među diskografske dragulje svakako spadaju sjajan duet “Kao mir” s grupom Boa, “Posve slobodna” nastala u suradnji s Elvisom Stanićem, “Na, na, na, na” s Cubismom, kao i novije, Porinom nagrađena pjesma “Ljubav” s Quasarrom, “Tebi putujem” s Chui bendom te odlična live izvedba “Vino noći” s Nenom Belanom. Izdvojene kao bonus tracks su francuska verzija pjesme “Posve slobodna”, “La passion c’est trop court terme” te “Zavjet”, nastala u suradnji s Antom Perkovićem, glazbenim kritičarem koji je 2013. godine napisao jedan od predgovora ovom izdanju.

Drugi CD počinje, zanimljivom i mlađim generacijama možda manje poznatom, izvedbom tradicionalne pjesme “Omer beže“ koju je Josipa maestralno otpjevala još 1974. godine. Na ovom CD-u nalazi se još nekoliko studijskih izvedbi “Oj sončece”, “Vila Velebita”, live izvedba pjesme “Dalmatino, povišću pritrujena” s Tedijem Spalatom, “Đelem, đelem” s Šabanom Bajramovićem i Cubismom, a po prvi put su objavljene “Vuprem oči” i “Dremle mi se, dremle” koje je Josipa izvela u predstavi “Pijana noć 1918.” u postavi teatra Ulysses. Funk, rock, klasika, pop, klapska ili božićna pjesma, etno, fado ili rap – to je sve glazba u kojoj se Josipa savršeno snalazi, a album “Posve slobodna (suradnje i etno)” će to još jednom potvrditi.

Josipa Lisac višestruka je dobitnica Porina, njih 17, najviše među ženskim izvođačima, ali i mnogih drugih priznanja koje je zaslužila svoj rad. “Moja glazbena priča započela je kad sam imala sedamnaest godina i traje. Uvijek treba raditi nešto novo, nešto ludo, imati mladi duh”, objasnila je kratko Josipa svojih pola stoljeća glazbene karijere koje je proslavila na koncertima, uz svoju vjernu publiku.

Uvijek posebna, u glazbi, u odijevanju, ova iznimna umjetnica uvijek je pomicala granice, a već godinama na koncertima njeguje uspomenu na voljenog Karla Metikoša, njenog životnog suputnika i skladatelja za kojeg će reći da ju je baš on takvu stvorio. I ove godine, 10. prosinca, na dan njegove smrti, Josipa Lisac održat će 25. koncert “U čast Karla Metikoša”. Koncert će ponoviti samo četiri dana kasnije, a oba koncerta rasprodana su u svega nekoliko dana. Velike su to obljetnice prema kojima je Josipa puna odgovornosti prema publici koja je vjerno iz godine u godinu dolazi slušati. Njen glas, njenu interpretaciju, pjesme koje i nakon pola stoljeća uvijek iznova oduševljavaju staru, ali i pronalaze novu publiku.

Album “Posve slobodna (suradnje i etno)“ po cijeni od 99 kuna potražite na svim prodajnim mjestima.

Foto: Dunja Dopsaj