Josipa Lisac proslavila 50 godina karijere
2. prosinca 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Josipa Lisac proslavila 50 godina karijere

U poznatom zagrebačkom caffe baru “Velvet”, Josipa Lisac je u četvrtak, 30. studenog proslavila 50 godina svoje glazbene karijere, 25 godina održavanja koncerata pod nazivom “U čast Karla Metikoša” te predstavila svoj novi album “Posve slobodna (suradnje i etno)”.

Bila je to prilika za druženje kakva se ne propušta, a slavljeničku atmosferu uveličali su brojni poznati gosti, Josipine kolege i prijatelji Siniša Škarica, Alfi Kabiljo, Neven Frangeš, Nina Badrić, Lidija Bajuk, Đurđica Tedeschi, dizajnerica Staša Čimbur, Luce, Željka Veverec, Toni Starešinić, Zvonimir Buč, članovi grupe Hladno pivo, sestra Mirjana i brojni drugi.

Iako je Josipina glazbena priča započela puno ranije, onaj profesionlani početak bio je 1967. godine kada je pjevala kao vokalistica u grupama O’Hara i Zlatni akordi. Već iduće godine predstavila se kao solistica s pjesmom Arsena Dedića “Što me čini sretnom” na Opatijskom festivalu, a 1969. otpjevala je još jednu njegovu pjesmu “Već su krenule lađe”. Godine 1970. nastupila je na tri festivala s Runjićevim pjesmama, “Kapetane moj” i “Oluja” pjevala je Splitskom i Opatijskom festivalu, a s grupom Mi i ponovo, Arsenovom pjesmom “Život moj” na Zagrebfestu.

Godine 1971. srela se s Karlom Metikošom u kojem je pronašla svog skladatelja i svoju jedinu ljubav. Do tada poznatiji kao Matt Collins, Karlo započinje novu stranicu u svojoj glazbenoj povijesti skladajući pjesme za Josipu. 1972. godine Josipa na Zagrebfestu pjeva pjesmu “Dok razmišljam o nama” koju autorski potpisuju Karlo Metikoš i Ivica Krajač, a već iduće, 1973. godine, izlazi njezin kultni album “Dnevnik jedne ljubavi” koji spada u deset najvećih diskografskih ostvarenja u domaćoj diskografiji.

Foto: Marko Šolić

U 50 godina svoje karijere Josipa Lisac pokazala je da joj niti jedna glazbeni žanr nije stran, a uvijek je bila spremna i na suradnje s kolegama. Album “Posve slobodna (suradnje i etno)” koji je Croatia Records objavila prije tjedan dana donosi upravo neke od njenih najboljih suradnji među kojima su sjajne “Kao mir” s grupom Boa, “Rušila sam mostove od sna” s Dinom Dvornikom, ali i novije “Vino noći” s Nenom Belanom & Fiumensima te “Tebi putujem” s Chui bendom. Svojim dolaskom ovu veličanstvenu večer uveličala je i Lidija Bajuk s kojom je Josipa otpjevala pjesmu “Ne m’ je vola”, a nalazi se na CD-u s etno izvedbama. Ovaj novi album, treći je nastavak antologije koji se nadovezuje na već objavljene box setove “Original album collection 1 & 2” u kojem je obuhvaćeno dvanaest remasteriranih Josipinih albuma.

Svi oni koji su na vrijeme uspjeli kupiti ulaznice za koncert “U čast Karla Metikoša” u Lisinskom, 10. i 14. prosinca ponovo će uživati u Josipinim impresivnim izvedbama i glasu kojim dodiruje neke baritonske dubine i sopranske visine.

Josipa je još jednom pokazala da je istinska diva, raspoložena, simpatična i još uvijek otvorena za nove suradnje, a njena najnovija suradnja, vjerujemo, iznenadit će mnoge, no to je jedna sasvim druga priča.