IZVJEŠĆE/FOTOGALERIJA: 13. Pozitivan koncert u Domu sportova u Zagrebu
4. prosinca 2017.
Boris Abramović (278 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTOGALERIJA: 13. Pozitivan koncert u Domu sportova u Zagrebu

Već trinaesti Pozitivan koncert održan je povodom svjetskog dana borbe protiv AIDS-a 2.prosinca, tradicionalno u zagrebačkoj ledenoj dvorani Doma sportova.

Na ulazu u dvoranu vrijedni volonteri dijelili su brošure o prevenciji ove opake bolesti, a usput su dijelili i kondome, međutim procjena im je bila da meni kondomi ne trebaju pa sam dobio jednu minijaturnu 3U1 kavu. Kao i svih godina do sad organizatori su priredili program za svačiji ukus tako da nam se ove godine predstavilo pet, možemo reći prilično različitih bendova, tako da je i sastav publike bio poprilično različit, od osnovno i srednjoškolaca pa do starije garde, a nerijetko smo vidjeli i roditelje s malom djecom.

Na samom početku ledena dvorana je opravdala svoje ime pošto je veći dio publike odlučio po običaju preskočiti početak što zbog gužve u gradu u kojem su se otvarale adventske svečanosti, što zbog rasporeda izvođača, pa po starom dobrom običaju stradaju prvi i stradaju oni koji još nisu veliko ime, ali kako je program odmicao tako se i temperatura u dvorani dizala. A oni koji su bili prvi i koji još nisu veliko ime, a imali su čast otvoriti ovaj koncert, su trio Otrovna Kristina, side projekt Nike Potočnjaka iz Seven That Spells koji su svojim hard rockom, u kojem se može čuti širok dijapazon utjecaja od Black Sabbatha  pa do recimo našeg Atomskog skloništa, pred ipak premalim uzorkom publike uspjeli opravdati pozivnicu na ovaj događaj i nadam se da ćemo ih u budućnosti još imati prilike čuti.

Nakon njih na pozornicu, pred koju još uvijek nisu pristigli svi koji su planirali doći, izlazi Repetitor, ubitačni beogradski garažni rock trio koji je po većini kritike trenutno najbolji regionalni live act. U nešto manje od sat vremena svirke uvjerili su nas da je svaka lijepa riječ koja se čuje o njima i više nego realna, a atraktivnost i energija koju s pozornice isporučuju je nevjerojatna. Samo zato što se organizator držao točno unaprijed određene satnice napustili su pozornicu bez dodatka koji je oduševljena publika tražila.

Nakon kratke pauze izlaze domaće snage, zagrebački Kawasaki 3P, i sada već pred prepunim parterom priređuju nam odličan, žestok i po njihovom provjerenom receptu atraktivan show. Naravno da u svom “best of“ nastupu razbijaju s najvećim hitovima, a po starom dobrom običaju pjesme “o najjačem čovjeku na svijetu“ i “o gradu na četiri rijeke“ raspamećuju publiku te pivo leti u zrak.

Slijede nakon njih ponovo zagebački ljubimci Elemental, koji je malo smanjio žestinu, a više se posvetio porukama, tako da je Remi bacala kondome u publiku, a po Shotu su se vješali prvi redovi kad se spustio s bine. Naravno “Iz dana u dan“ i “Goli i bosi“ su pokupili najviše simpatija publike.

Na samom kraju, čast da zatvore ovaj 13. Pozitivan koncert pripala je regionalnoj atrakciji koja mi je još uvijek poprilično nejasna. Brkovi, turbo folk punk metal band koji već godinama rastura po regiji s rokenrolom ima vrlo malo, čak bih rekao nimalo veze. Ovoj glazbenoj, a i vizualnoj karikaturi jedino što se mora priznati je da imaju veliko i vjerno sljedbeništvo, a to se dokazalo i ovaj put kad je svaka stvar koju su izveli imala i dostojan singalong u publici. Definitivno oni nisu, što bi rekao google translate, “moja šalica čaja“, ali da su ruke bile u zraku, jesu. Ovaj put u nastup su uveli i dozu teatralnosti pa je na pozornici bio stol, cijelo vrijeme nastupa ih je posluživao konobar, a podučili su nas da je konobar uz konja i psa najbolji čovjekov prijatelj. To je vjerojatno i smješno nekome, a nekome vjerojatno i ne, pogotovo konobarima.

Između ostalog počastili su nas i jednom pjesmom za koju kažu da je prvi put izvode u Zagrebu, pljuvaona teška o gitari i gitaristima, i stvarno bi možda bilo u redu da svog solo gitaristu zamijene harmonikašem s dugmetarom pa da to onda bude to, a ne šabanijadu prodavati pod rokenrol. I to bi u biti bilo sve.

Vrlo vrijedna akcija i vrlo vrijedna tradicija koja i u samom svome imenu ima nešto pozitivno, i nadamo se da će se svakako nastaviti i ubuduće, a svim vrijednim volonterima i organizatorima možemo samo zahvaliti na velikom trudu koji su uložili u ovaj projekt.

Foto: Matija Purgar

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1759600374348988.1073741838.1615696372072723&type=1&l=555d8f6f75