Psihodelični powerjazz rock trio Jü stiže u Hrvatsku!
12. siječnja 2018.
Music Box (7894 Članci)
Podijeli

Psihodelični powerjazz rock trio Jü stiže u Hrvatsku!

U trećoj sezoni Močvarinog programa “Jesi free?” nastavljaju s promocijom glazbe vezane uz konotaciju slobodne i improvizirane.

Kroz kontinuiranu organizaciju nastupa mlađih i nešto starijih autorskih bendova i glazbenika iz Hrvatske i svijeta, podržat će scenu kojoj usprkos medijske senzibiliziranosti nedostaje aktivniji prostor djelovanja. Serija koncerata “Jesi free?” u samom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. – 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se često pretvarali u prave društvene događaje, mobilizirajući fanove i izvan okvira usko određene žanrovske i/ili generacijske enklave.

Prvi gost programa ove sezone predstavnik je kataloga Rare Noise Records, odakle dolazi i njihov generacijski kolega akademski udaraljkaš Balazs Pandi – trio Jü iz Budimpešte. Za Rare Noise objavljen je 2017. godine i “Summa”, ujedno njihov najambiciozniji LP dosad koji naizmjenično donosi mirnu, 12-minutnu “Jimma Blue” kao i razorne “Mongrel Mangrove”, “My Heart Is Somewhere Else” uključujući i sjajnu naslovnu pjesmu. Prozvan po kineskom božanstvu, Jü je trio gitarista Ádáma Mészárosa, basista Ernö Hocka i bubnjara Andrása Halmosa kojeg nazivaju eksperimentalnim, iako “zapravo sviraju glazbu ekstaze – i psych-noise-rock i power-jazz, kao i folk, sastavni su dio njihovih kompozicija”, smatra Zoltán Barotányi, novinar lista Magyar Narancs… “Razvijajući se iz naizgled rigidnih, ponavljajućih obrazaca, oni isporučuju spektakularne količine energije. Nasuprot flešbekovima na zlatno doba fusiona (kasne 60-e, rane 70-e), glavni je cilj Jü daleko od prizivanja te ere. Oslobađajući svoje instrumente do novih granica, začaranu publiku prenose iz trajne sadašnjosti u budućnost, idealno, ostavljajući za sobom stara poimanja glazbe. Usprkos tome što se čini da su naizgled ograničeni striktnim oblicima kompozicije, ušprancani zajedničkim nazivnikom tonalnosti i dinamike, kreativnim članovima trija dopušteno je mnogo slobode za produhovljenu improvizaciju”.

Svaki član Jü priznati je glazbenik peštanske scene, koji osim što je surađivao s tucetima mađarskih grupa, ponaosob je surađivao s međunarodnim kalibrom glazbenika kao što je John Zorn, Eugene Chadbourne, Charles Gayle, Chris Potter, William Parker, Hamid Drake, Pamelia Kurstin i Mikolaj Trzaska. Bend je svoj prvi album, “Jü meets Møster” objavio u studenom 2014. godine za RareNoise Records, snimljen s norveškim saksofonistom Kjetilom Møsterom.

Koncert će biti održan u nedjelju, 18. veljače s početkom u 22 sata (vrata se otvaraju u 21h). Upad je 35 kuna.