Hoće li Willem Dafoe konačno osvojiti Oscara?
18. siječnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Hoće li Willem Dafoe konačno osvojiti Oscara?

S dosadašnjih pedesetak osvojenih nagrada i osamdesetak nominacija na filmskim festivalima diljem svijeta, remek-djelo „Projekt Florida“ svakako je jedan od onih filmova koji se nikako ne smiju propustiti.

S preko 95% pozitivnih ocjena renominranih svjetskih kritičara na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes, novi film Seana Bakera također spada i u kategoriju jednog od najboljih filmova godine, a tome u prilog ide i činjenica što su ga Nacionalno udruženje filmskih kritičara i Američki filmski institut stavili na svoje ljestvice deset najboljih uradaka godine. Filmu dodatno pomaže i to što se u njemu u gotovo svim glavnim ulogama pojavljuju do jučer nepoznati glumci na čelu s nevjerojatnom Brooklyn Prince, sedmogodišnjim čudom od djeteta koja praktički sama na svojim leđima nosi kompletan film. „Projekt Florida“ u domaća kina stiže u četvrtak, 25. siječnja!

Svi kritičari diljem svijeta složni su da je Willem Dafoe nastupom u „Projektu Florida“ definitivno ostvario ulogu karijere, a većina mu predviđa i sigurnu pobjedu na dodjeli prestižne nagrade Oscar početkom ožujka. Mnoge dosadašnje osvojene nagrade filma Seana Bakera upravo se odnose na kategoriju najboljeg sporednog glumca u kojoj Dafoe briljira u ulozi menadžera hotela za temu filma pomalo sarkastičnog naziva „Magični dvorac“. Udruženja kritičara Bostona, Chicaga, Detroita, Indiane, Iowe, Kanzasa, Los Angelesa, New Yorka, Sjeverne Karoline, Oklahome, San Francisca, Santa Barbare, Seattlea, Toronta i Vancouvera proglasili su Dafoea najboljim sporednim glumcem godine, a hoće li mu i Akademija biti naklonjena (nakon što je u prošlosti već dva puta neuspješno nominiran – za uloge u filmovima „Vod smrti“ i „Vampirova sjena“) vidjet ćemo već u utorak, 23. siječnja kada se objavljuju nominacije za 90. po redu nagradu Oscar.

Film „Projekt Florida“ topao je, osvajajući i graciozno životan, a ujedno se radi i o duboko dirljivom i nezaboravom pogledu na djetinjstvo s kojim se svatko od nas može poistovijetiti. Smještena na razmeđi autocesta, radnja filma prati šestogodišnju Moonee (Prince) i njezinu buntovnički nastrojenu majku Halley (Vianite) koje žive u motelu „Magični dvorac“ kojim upravlja Bobby (Dafoe), a čiji kruti vanjski izgled skriva njegov karakter prepun ljubaznosti i suosjećanja. Unatoč nimalo prijateljski nastrojenom okruženju, Moonee nema problema svakoga dana uživati u životu, upuštajući se u bezbrojne avanture skupa s prijateljicom Jancey (Cotto). Međutim, Moonee nije niti svjesna da se iza njezine delikatne fantazije o životu krije težak rad i žrtva njezine majke, koja je prisiljena istraživati sve opasnije mogućnosti kako bi priskrbila sredstva za pristojan odgoj svoje kćerke…

Uz već spomenute Brooklyn Prince i Willema Dafoea u filmu „Projekt Florida“ u glavnim se ulogama pojavljuju Bria Vianite, Christopher Rivera, Valeria Cotto, Josie Olive i Mela Murder. Uz to što je režirao film, Sean Baker ga je također i napisao, a u tom poslu pridružio mu se i Chris Bergoch (njih dvojica također su napisali i prethodni iznimno hvaljeni Bakerov film „Tangerine“).

Remek-djelo „Projekt Florida“ u domaća kina stiže u četvrtak, 25. siječnja!