Ca je to “IstraMerika”? i tko je Elis Lovrić?
22. siječnja 2018.
Music Box (7314 Članci)
Podijeli

Ca je to “IstraMerika”? i tko je Elis Lovrić?

Elis Lovrić,  kantautorica i akademska glumica iz istarskog grada Labina poziva vas na glazbeno putovanje u „Meriku“. IstraMeriku. Što je to, ili, kako bi Labinjani rekli, ca je to? I tko je ona?

Početna  točka „puta u IstraMeriku“ je, dakle, Labin, i njegova „labinjonska cakavica“, dijalekt kojeg danas govori oko 10 tisuća ljudi s područja grada Labina, ali i davno iseljenih Istrijana po svijetu. Neobičan i rijetkima razumljiv, ali zato melodiozan do neba. Do mora i sunca, i svih obala svijeta. Elis Lovrić na toj „besedi“ svoje obitelji  već više od desetljeća piše pjesme, koje sama i sklada.  Probranih dvanaest od tih skladbi je nedavno izdala kao album pod nazivom „Merika“, u vlastitoj nakladi ”Akcent Studija”.

Ovaj album predstavlja priču koja je i osobna, i labinska, ali odjeci te glazbe sežu i dalje: „Merika“ je istodobno sjetan i himničan album istarskog mora, brazilskog sunca i glazbenog otkrića neke vlastite Amerike, mitske zemlje svih kantautora svijeta. Ovaj zvuk podjednako zavodi iskusne ljubitelje tradicionalnog kantautorskog izričaja, kao i mlađe naraštaje koji teže za otkrićem svog unutrašnjeg ritma.

Kao glazbena izvođačica, koja je i uspješna glumica na hrvatskim i talijanskim kazališnim daskama, Elis Lovrić uz gitaru ima rijetku moć da zarobi slušatelja i prikuje ga uz stihove i glazbu, bez obzira na jezik kojim pjeva (a pjeva na sedam jezika, od kojih ujedno i govori pet). Vulkanska emocija i kvaliteta njezina nastupa leži u moćnoj osobnoj priči, izvođenoj uz nepatvorene aranžmane i hipnotičku iskrenost. Zbog svega toga u Istri je odavno zovu „istarska vila“:  vrijeme je da malo svoje čarolije podijeli i s ostatkom svijeta!

Cijeli album “Merika” možete poslušati i kupiti na Bandcampu.

Pogledajte i poslušajte Elis 31. siječnja na prvom velikom samostalnom koncertu u Zagrebu u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. S njom će nastupiti Bika Blasko na violončelu i Stjepan Večković na mihu, gajdama i dvojnicama.