Jozef Van Wissem u novoj specijalnoj epizodi noir.am sessiona
30. siječnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Jozef Van Wissem u novoj specijalnoj epizodi noir.am sessiona

U studenom 2017. godine, Valva Booking & Promotion i Pučko Otvoreno Učilište Buje ugostili su višestruko nagrađivanog i talentiranog Jozefa Van Wissema.

Koristeći klasični instrument, Van Wissem je mračnim notama sa svoje lutnje u crkvi Svetog Servula stvorio atmosferu koja je očarala prisutnu publiku. U specijalnoj epizodi [noir.am sessions] donosimo vam dašak spomenute atmosfere s live koncerta u kojoj je nagrađivani glazbenik izveo i kultnu „Our Hearts Condemn Us“ iz filma „Samo ljubavnici preživljavaju“ (Only Lovers Left Alive, redatelj – Jim Jarmusch).

Van Wissem je Buje posjetio u sklopu turneje, promovirajući materijal sa svog najnovijeg albuma „Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back“. Njegov način sviranja specifičan je po korištenju “cut and paste” tehnike, improvizaciji, te stvaranju palindromične kompozicije u kojima se kompozicija vrti u krug. S kultnim redateljem Jimom Jarmuschem surađivao je više puta, uključujući spomenuti film „Samo ljubavnici preživljavaju“, no dvojac je također objavio dva zajednička albuma: “Concerning the Entrance into Eternity” i “The Mystery of Heaven”. Organizatori koncerta Marco Valvassori i Tanja Šuflaj su napravili odličan izbor sa smještanjem koncerta unutar stare crkve Svetog Servula koja je poslužila kao prigodna kulisa za ogoljeni i tmuran zvuk Van Wissemove lutnje.

[noir.am sessions] je idejni projekt Tonija Juričića kojeg pokreće u ožujku 2015. godine s ciljem da u maniri room sessiona, domaćoj i stranoj publici predstavi indie (nezavisne) glazbene snage iz regije. Karakteristike koje obilježavaju vizualni aspekt ove vrste sessiona je snimanje u crno-bijeloj tehnici, one-takeovi, pijana kamera i posebno odabrana lokacija snimanja kako bi dodatnu podigla atmosferu glazbe koju ugošćujemo. Originalno začeta kao potpuno akustičan koncept, [noir.am] se tijekom dvije godine razgranao u specijalna i live izdanja

Za vizualni aspekt je zadužena Udruga Notturno iz Labina, dok je za zvučni aspekt zadužena OSA Media. Pri snimanju se posebna pozornost pridaje upravo zvučnom aspektu gdje, uz pomoć profesionalaca, bilježimo najkvalitetniji zvučni zapis za mlade glazbenike.

Foto: Promo