Vatromet dobre glazbe uz Mateja Meštrovića i kineske glazbenike u Off ciklusu
10. veljače 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Vatromet dobre glazbe uz Mateja Meštrovića i kineske glazbenike u Off ciklusu

U ciklusu koji donose koncerte “uvijek drukčije i redovito neobične” – večer u povodu Kineske nove godine – priređena 9.2. u dvorani Lisinski u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije – bila je, u skladu s nazivom ciklusa, u svakom pogledu – Off!

Virtuoz na pipi Tu Shan Xiang u društvu tri kineske solistice – Zhang Pei (zhang), Bai Yu (erhu) te Li Xinxing (violina) preuzeli su uloge glazbenih zvijezda te off večeri, a njihovi uvjerljivi i virtuozni nastupi te elegantne scenske pojave za mnoge su bili ne samo prvi susret s ovim vrhunskim glazbenicima, nego i s egzotičnim tradicijskim glazbalima koje svojim nastupima oni promoviraju. Publika u dvorani s oduševljenjem je prihvatila njihove nastupe, odobravajući pljeskanjem, pjevajući na poticaj glazbenika, prateći pojedine izvedbe ovacijama te s nestrpljenjem očekujući svjetsku premijeru najnovijega ostvarenja “zločestog dečka hrvatske glazbe”, našega skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića.

Meštrović se na sceni pojavio u svojoj tipično “otkvačenoj” maniri, u žarko crvenome fraku i s crvenom lepezom u ruci, uklapajući se na svoj off način u scensku sliku raskošno crvenih haljina kineskih solistica i općenito crvenu simboliku obilježavanja Kineske nove godine. A kako je svaka sljedeća skladba sve snažnije uvlačila publiku u atmosferu koncerta, tako se završna skladba – Meštrovićeva Kineska rapsodija uz sva četiri solista i skladatelja za klavirom, zasluženo našla u ulozi velikoga finala večeri, dok su se virtuozni Konji u galopu, izvedeni u dodatku, pokazali kao najbolji mogući “finiš” jednoga sasvim posebnog koncertnog doživljaja.

09.02.2018., Zagreb – Koncert Zagrebacke filharmonije i Mateja Mestrovica pod nazivom – Kineska Nova godina odrzan je u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U skladu s kineskim običajima paljenja vatrometa, večer u znaku Kineske nove godine bila je po svemu pravi “vatromet” glazbe – kineske, ali i američke te australske, koju će mnogi bez sumnje ponijeti u dugom sjećanju. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je uspješni američki maestro Jonathan Griffith.

Glazbeni doživljaji Off ciklusa, međutim, tek su na početku, jer nas za manje od mjesec dana – u petak 2.3. očekuje koncertna izvedba kultne rock opere Jesus Christ Superstar, a potom u petak 16.3. i “kraljica sevdaha”, jedna i jedinstvena Amira Medunjanin. A ulaznice za oba koncerta već su – rasprodane!

I što vam onda drugo preostaje nego ponovno “isključiti” probleme i “uključiti” dobru glazbu. Dobro došli u svijet Off ciklusa!