M.O.R.T. spotom za pjesmu “Logor” napravili hommage za nedavno izgorjelu sinjsku Vojarnu
22. veljače 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

M.O.R.T. spotom za pjesmu “Logor” napravili hommage za nedavno izgorjelu sinjsku Vojarnu

Logor je najnoviji singl grupe M.O.R.T. sa albuma “Tužna Kocka”. Sama pjesma je jedna od centralnih točaka albuma, tematski je završni komad antiratne trilogije zajedno sa pjesmama Lažna Arkadija i Olovni Vojnici.

Video je snimio mladi talentirani video umjetnik iz Sinja Dominik Belančić.Lokacija snimanja spota je ista ona na kojoj smo niti mjesec dana ranije koncertom pred 500 ljudi proslavili 5 godina djelovanja benda i 5 godina od albuma privijenca “Vrhunsko Dno”.

Ideja za spot je došla nesretno. Naime, sinjska alternativna kulturna žila kucavica “Vojarna” je u međuvremenu izgorjela jedne kišne noći pod sumnjivim okolnostima. Osim što je zaustavljen rad udruga koje su u njoj radile kulturno umjetnički program i što su izgorjeli muzički instrumenti, stopiran je i rast mladih bendova koji su tu vježbali svoje prve korake. Još jedan javni prostor za mlade je izbrisan sa kulturne karte Hrvatske. Ne može se ne primjetiti da takvih slučajeva ima još. Kulturni prostori se zatvaraju, ruše i sabotiraju a istovremeno otvaraju prave vojarne i uvodi obavezni vojni rok. U takvom vremenskom nizu izgorena zgrada vojarne od koje su ostali samo zidovi i željezna vrata i bend koji usprkos svemu svira unutra savršeno simbolizira način života i prostor na kojima živimo.

Sam tekst pjesme pokušava osvijestiti pojedinca i osvijetliti stanje u kojem se nalazi te predložiti neke mehanizme obrane. Krizna vremena zahtijevaju dobar um, dobre riječi i dobra djela, a ne okretanje glave od zla ili, još gore, prepuštanje niskim vibracijama. Čovjekov potencijal je beskonačan u oba smjera. Ne smijemo dopustiti da se ljudska egzistencija svede na logor. Probudimo se iz lošeg sna i dosanjajmo hrabro bolji svijet za sve nas.

“Sanjati odvažno, voljeti snažno,
Sve drugo je lažno, sve drugo je lažno”

Foto: Nikola Knežević