USKORO U KINIMA: Joaquin Phoenix postao nemilosrdni ubojica i dobio ovacije u Cannesu
22. ožujka 2018.
Music Box (11099 Članci)
Podijeli

USKORO U KINIMA: Joaquin Phoenix postao nemilosrdni ubojica i dobio ovacije u Cannesu

Čak sedam punih minuta na filmskom festivalu u Cannesu trajao je gromoglasni pljesak oduševljene publike i kritike nakon što je s prikazivanjem završio film “Iskupljenje u New Yorku”.

Radi se o novom uratku Lynne Ramsay koja nam se predstavila još 2011. godine izvrsnim i hvaljenim trilerom „Moramo razgovarati o Kevinu“, a koja sada donosi nešto mnogo mračnije. Ovim putem predstavljamo vam kino najavu za ovaj akcijski triler koji u domaća kina stiže u četvrtak, 29. ožujka.

Traumatizirani veteran i bivši agent FBI-a Joe, kojem nasilje nije stran pojam, u posljednje vrijeme za život zarađuje pronalazeći nestale mlade djevojke. Kada ga ugledni političar iz New Yorka unajmi da pronađe njegovu nestalu kćerku, posao se ubrzo izmiče svakoj kontroli, a Joea počnu mučiti noćne more dok istovremeno otkriva umreženu urotu koja ga može odvesti do konačnog iskupljenja… Ili do vlastite smrti.

Film “Iskupljenje u New Yorku” snimljen je prema istoimenoj kratkoj priči autora Jonathana Amesa iz 2013. godine. U glavnoj ulozi pojavljuje se talentirani Joaquin Phoenix, do danas tri puta nominiran za prestižnu nagradu Oscar (za uloge u filmovima „Gladijator“, „Hod po rubu“ i „Master“). Upravo su Phoenixov portret nemilosrdnog ubojice sa savješću i scenarij redateljice Lynne Ramsay istaknuti kao najjače karike filma, a u prilog tome idu i dvije nagrade osvojene na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu – za najboljeg glumca i najbolji scenarij. Uz Phoenixa u ostalim ulogama pojavljuju se Ekaterina Samsonov, Alex Manette, John Doman, Judith Roberts i Alessandro Nivola.

Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika, “Iskupljenje u New Yorku” ima gotovo 90% pozitivnih ocjena što ga svakako svrstava u onu vrstu filmova kakvi se ne smiju propustiti. Svoju premijeru u kinima u Sjevernoj Americi film je imao sredinom siječnja u sklopu filmskog festivala u Sundanceu gdje je također pobrao hvalospjeve publike i kritike. Zanimljiva je činjenica što je glazbu za film radio Jonny Greenwood, gitarist glazbene skupine Radiohead koji je ove godine nominiran za Oscara u kategoriji najbolje originalne glazbe za film „Fantomska nit“.