“Life On Earth” – novi album jazz gitarista Ratka Zjače nosi kozmopolitsku notu
31. ožujka 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

“Life On Earth” – novi album jazz gitarista Ratka Zjače nosi kozmopolitsku notu

„Kao i na mnogim mojim prijašnjim albumima, dogodilo se da se glazbenici iz različitih dijelova svijeta sretnu, sastanu i snime zanimljivo glazbeno djelo.”

“Antonio Sanchez iz SAD-a, Stefano Bedetti iz Italije, Renato Chicco iz Austrije i ja iz Nizozemske sastali smo se u prekrasnom talijanskom gradu Forli i snimili ovaj album. Nadam se da ćete uživati u njemu kao što sam ja uživao u procesu pisanja, sviranja i snimanja „Life on Earth“ albuma sa ovom grupom nevjerojatnih i kreativnih glazbenika“ Ratko Zjača.

Jedan od najfascinantnijih hrvatskih gitarista i skladatelja, Ratko Zjača, čija karijera nosi sa sobom značajnu internacionalnu diskografiju kojom su objedinjene suradnje s brojnim velikanima jazza, predstavio je 30. ožujka, novo autorsko izdanje „Life on Earth“ (In+Out Records) nastalo u suradnji s renomiranim svjetskim glazbenicima, njegovom Nocturnal četvorkom – Renatom Chiccom, Stefanom Bedettijem i Antonijem Sanchezom.

Ono što ljubitelji glazbe dobro znaju, iznimni hrvatski gitarist Ratko Zjača je tokom svog glazbenog djelovanja uvijek postavljao ljestvicu više objavom svakog novog albuma. Svako izdanje, od recentnijih “Beyond The Lines”, “Now And Then”, “The Way We Talk” snimljenim u suradnji sa Simoneom Zanchinijem i “Continental Talk”, otkrivali su značajan rast u zrelosti, sviralačkom iskustvu i inspiraciji.

Svakom pravom ljubitelju jazza sama lista eminentnih suradnika koji su stvarali uz Ratka Zjaču govori puno o kreativnom potencijalu ovog majstora žice. John Patitucci, Randy Brecker, Steve Gadd, Adam Nussbaum, Miroslav Vitous, Reggie Workman, Al Foster, Ron Carter, Benny Bailey, Gary Peacock, Jimmy Cobb i Alvin Queen pomogli su mu da nauči osluhnuti druge glazbene duše i izoštri svoja osjetila glazbenih mogućnosti.

Posljedično tomu ne začuđuje želja Grammyjem i Oscarom nagrađivanog Antonija Sancheza, bubnjara Pat Metheny Group, da se svojim izvanrednim vještinama na bubnjarskom setu pridruži Zajči na posljednjem albumu „Life On Earth“. Sanchez, uz ponajboljeg europskog saksofonista Stefana Bedettija (tenor/soprano saksofon) i fenomenalnog orguljaša Renata Chicca (Hammond orgulje), otvara novo poglavlje glazbenog dnevnika Ratka Zjače, čiji je san oduvijek bio esperantski izričaj jazza, oslobođen nacionalnih granica, ideologija i stilova. Činjenica da je album „Life On Earth“ nastao tokom glazbenog sessiona u talijanskom gradiću blizu Cesene dodatno daje kozmopolitsku notu ovom izdanju.

„Life on Earth“ daleko je od slučajnog projekta. Sudbonosni susret ovih glazbenika prije dvije godine ostavio je trag duboke povezanosti postave iz snova koja je rezultirala glazbenim spojem europskih utjecaja i američke kulture improvizacije zvjezdanog kalibra.

„Poslušao sam i zaista uživao u ovom albumu. Suradnja ova četiri umjetnika je briljantna i ekstremno dobro odsvirana. To su redom glazbenici najvećeg kalibra“, napisao je svjetski poznati bubnjar Lenny White o albumu “Life on Earth“.