Napustio nas dvostruki Oscarovac, redatelj “Leta iznad kukavičjeg gnijezda”, Miloš Forman
14. travnja 2018.
Nikola Knežević (2169 Članci)
Podijeli

Napustio nas dvostruki Oscarovac, redatelj “Leta iznad kukavičjeg gnijezda”, Miloš Forman

“Let iznad kukavičjeg gnijezda” i “Amadeus” su filmovi za koje je češki redatelj Miloš Forman dobio Oscara, a osim njih režirao je još neke genijalne uratke, poput filmova “Čovjek na Mjesecu”, “Ragtime”, “Kosa” “Narod protiv Larryja Flynta”.

Usprkos životnoj patnji i putu nakon kojeg bi mnogi odustali, Miloš Forman se počeo baviti režijom još 1963. godine da bi već 1975. postigao enorman uspjeh filmom “Let iznad kukavičjeg gnijezda” koji je osvojio 5 Oscara. To je bio samo početak njegovog filmskog stvaralaštva. Još više Oscara osvojio je njegov film “Amadeus” (8), a za trećeg nije imao sreće, bio je nominiran u kategoriji za najbolju režiju za film “Narod protiv Larryja Flinta”. 1997. je primio Kristalni globus za izvanredni umjetnički doprinos svjetskoj kinematografiji na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovy Varyma.

Forman je rođen u Čáslavu, u Čehoslovačkoj u obitelji oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dijete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu.; njegov otac je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama. 1977. godine postao je naturalizirani Amerikanac.

Miloš Forman je umro u 87. godini života.

Izvor: Wikipedia