8 pjesama po kojima ću pamtiti jednog od najvažnijih producenata novog milenija
21. travnja 2018.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

8 pjesama po kojima ću pamtiti jednog od najvažnijih producenata novog milenija

Simpatični Šveđanin, Tim Bergling, kojeg su šire mase upoznale kroz alter ego ili umjetničko ime Avicii napustio nas je u 28. godini, cvijetu mladosti, a nakon što je prije nekoliko godina priznao da ga je svijet kojeg je upoznao i živio kroz glazbu doslovno uništio i da zbog toga trpi ozbiljne zdravstvene posljedice. No, nitko nije bio ni svjestan da će ga te posljedice odvesti od nas, zauvijek i prerano.

Jedan sam od onih koji EDM ili electronic dance music smatraju jednom od najvećih pošasti u svijetu glazbe, odnosno kao termin koji je uništio elektroničku glazbu koju su godinama stvarali pioniri tog pokreta, kao što su Kraftwerk, Jean Michel Jarre, Frenkie Knuckles, David Morales, Carl Cox, Sven Väth i slični. Prije svega termin EDM se jako neoprezno koristi i često za glazbu koja nema veze s tim smjerom. David Guetta, ex Swedish House Mafia, Martin Garrix, Hardwell, sve su to imena koja predvode današnju svjetsku EDM scenu. A što se tiče Aviciija, on je sve samo ne tipični EDM glazbenik.

Ako uzmemo u obzir da je riječ o čovjeku koji je napravio jednu od najvećih elektroničkih himni svih vremena, čovjeku koji je prvi u elektroničku glazbu uveo dašak countryja i akustične gitare, čovjek koji je svoj vlastiti album remiksirao, čovjek koji je u backstageu, samo nekoliko minuta prije nastupa, napravio novu pjesmu, onda sigurno možemo reći da Avicii nije tipični EDM DJ i producent. Štoviše, on je jedan od najvažnijih producenata novog milenija i u povijesti elektroničke glazbe. Još je jednom dokazao da je Švedska iznimno talentirana zemlja po pitanju glazbe i koja je u povijesti iznjedrila imena koja su u svojim vremenima zavladala svijetom. Kao što je to ABBA bila u 20. stoljeću, Avicii je bio u 21. stoljeću.

Ovo je 8 pjesama po kojima ću pamtiti Tima Berglinga i zbog kojih nikada neću zaboraviti ovog vrhunskog umjetnika:

8. Seek Bromance (as Tim Berg) (2010)

Bilo je to vrijeme kad sam intenzivno istraživao elektroničku glazbu zbog moderne audio produkcije i onda naišao na taj komercijalni zvuk, kojeg su mnogi opisivali kao EDM, ali ono što je činio Tim Bergling, odnosno tada Tim Berg je bilo nešto što se isticalo od svih. Taj zarazni melodični synth kao baza cijele pjesme, senzualni ženski vokal i klavirski drop, sve to je dalo naslutiti da najbolje vrijeme ovog mladića tek dolazi. I uvijek je bio takav, koristio je jednostavne melodije, nije ništa komplicirao, izigravao nešto što nije, prosto rečeno, kurčio se poput nekih ostalih na svjetskoj EDM sceni, pravio glazbu koja će samo dobro zvučati ako ju pojačate do maksimuma i implementirate u ljudski, nadrogirani i alkoholizirani mozak. Ne, on je svojom jednostavnošću napravio nešto što samo rijetki mogu. Zarazio svijet svojom dobrotom i genijalnim umom te zadužio svijet zauvijek.

7. Superlove (remix) with Lenny Kravitz 

Avicii nije bio samo uspješan kao DJ i producent nego i kao vrhunski remikset. Uvijek ću se sjećati remiksa pjesme “Superlove” Lennyja Kravitza koja me osvojila na prvu, ne samo melodijom nego i razarajućim bass lineom koji je bio savršen u svakom okruženju, klupskom, festivalskom, indoor ili outdoor te psihodeličnim videospotom zbog kojeg su mnogi Aviciija prozivali pripadnikom illuminati pokreta.

6. Hey Brother

Ovo je jedna od pjesama koju su mnogi pokušali kopirati, ali nikada nisu uspjeli napraviti ono što je učinio Avicii. Kombinirati country, odnosno bluegrass i elektroničku glazbu, suluda ideja koja je u potpunosti uspjela i nadmašila očekivanja, ponovno osvojila svijet i kao većina njegovih singlova od 2010. godine pa nadalje završila na broju jedan raznih top lista. Iza vokala stoji cijenjeni Dan Tyminski. Ovo je jedna od pjesama koje se Avicii i remiksirao za nastavak albuma “True” iz 2013. godine, “True (Avicii By Avicii)”.

4. Addicted To You

Biti ovisan o Aviciiju je bilo vrlo lako, biti ovisan o ljubavi još lakše, a o zabranjenoj ljubavi nešto najteže. Upravo je to dočarao Avicii pjesmom “Addicted To You” i možda najboljim videospotom svoje karijere. Ponovno zarazni ženski vokal, jednostavne note, ne prenapadne, synt, klavir, akustična gitara i zarazni bass line. Recept s tajnim sastojkom kojeg je znao samo Avicii. Ovog puta kombinira folk i elektroničku glazbu i ugošćuje američku folk/rock pjevačicu Audrau Mae.

3. My Feelings For You ft. Sebastien Drums

Ovo je pjesma koja je i danas jedna od najčešće vrćenih u klubovima i DJ setovima diljem svijeta. High pitched ženski vokal, ponovno sve jednostavno, ponavljajuće i kratko. Kao što rekoh, nema previše mudrosti, ali melodičnost i flow su ti tajni sastojci koji su ponovno bili glavni krivci zašto je i ova pjesma remiksirana bezbroj puta i zašto je Avicii jedan od najvažnijih producenata u elektroničkoj glazbi.

3. Waiting For Love

Zadnje tri pjesme na mojoj listi su prave radijske bombe koje možete bezbroj puta slušati. Ovoga puta je u pitanju muški vokal koji zvuči kao da pati zbog neuzvraćene ljubavi i to svakoga dana u tjednu, 24 sata dnevno. I jedan od najpoznatijih dropova ovog desetljeća i tisućljeća koji ponovno nije prenapadan, ne odlazi u smarajući electro house, nije naporan kao dubstep, nego je dostavljen u najboljoj dozi, najsavršenijoj formi koja će vas dignuti na noge i natjerati na bilo kakav oblik gibanja. Barem kod mene ima takav utjecaj. Doduše, na pjesmi je radio i Martin Garrix koji kad radi na tuđoj glazbi zvuči puno bolje nego kada su u pitanju vlastiti radovi. I ponovno videospot kojeg ne treba previše komentirati.

2. Wake Me Up ft. Aloe Blacc

“Wake Me Up” je najuspješnija pjesma Aviciija, bila je broj 1 na svim važnim mjestima u svijetu, pjesma koja ga je uzdigla u nebeske visine i zbog koje je počeo zarađivati kao niti jedan DJ na svijetu, prema zadnjim podacima 28 milijuna dolara godišnje. Savršena akustična gitara koja je poslije njega korištena u mnogim elektroničkim pjesmama raznih svjetskih DJ-a, pa i hrvatskih. Ali opet, niti jedna kopija ne zvuči kao original. Uz to još odličan vokal američkog glazbenika Aloe Blacca kojeg smo imali priliku gledati na Terraneo festivalu. Iskreno, kad sam u Šibeniku čuo tu bendovsku verziju pjesme, shvatio sam da je Avicii napravio pravo remek djelo, koje zvuči genijalno u svakom obliku. I opet videospot!

1. Levels

“Levels” je pjesma koja je bila na prvom mjestu samo u Švedskoj, ali koja je imala najvećeg utjecaja od svih Aviciijevih uradaka ikada. Kasnije je doživjela platinastu nakladu u brojnim zemljama i postala jedna od najvažnijih  EDM pjesama u povijesti. Zarazni synth riff spada u one kakve su radili Faithless, Prodigy, Fatboy Slim, Chemical Brothersi, Crystal Method, Daft Punk, Moby, Eric Prydz i ostali elektronički velikani. Nebrojeni remiksi su rađeni na ovu temu i svaki je uspijevao upravo zbog tog synth riffa kojeg je bilo nemoguće ne primijetiti. Ne samo da je napravio pravu elektroničku himnu, nego je jedan od najvećih ženskih vokala svih vremena, onaj Ette James, približio mladim generacijama koji prije toga nikada nisu čuli za ovo čudo od djeteta. Glazba čuda od djeteta i vokal čuda od djetata. Naopisivo! Hvala ti Tim!!!

Foto: Promo