ZEZ festival u KSET-u – sve samo ne “ZEZa”!
21. travnja 2018.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

ZEZ festival u KSET-u – sve samo ne “ZEZa”!

ZEZ festival ovih dana traje u zagrebačkom klubu KSET gdje se organizira niz kreativnih radionica, tribina, predavanja, izložbi i koncerata.

Iako ideja samog festivala, kojeg organizira Zavod za eksperimentalni zvuk, jest zezanje i  eksperimentiranje zvuka kako bi se došlo do neke nepoznate, čudne, uhu ugodne ili neugodne forme, ovaj festival je sve samo ne zezanje. Prije svega, ovakav koncept traje već 5 godina i u sklopu njega je održano na desetke raznovrsnih sadržaja, a što je u konačnici i najvažnije, privuklo je i mnogobrojnu publiku, odnosno ne samo studente. Bili smo u četvrtak nakratko u prekrasnom ambijentu KSET-a i zatekli vrlo ozbiljnu organizaciju, atmosferu, ali i čuli neke zvukove za koje smo mislili da ih nikada nećemo čuti. Iako je za neke taj eksperimentalni zvuk bio “too much” pa su morali nakratko i napustiti prostor zbog glasnoće i nesnosnog frekvencijskog spektra, bilo je vrlo zabavno čuti što kreativci imaju za reći, odnosno interpretirati.

Ovdje nije samo glazba u fokusu, nego spoj audio i vizualnog identiteta pa čak i vode kao što sam imao prilike vidjeti u četvrtak Pinealis Glandule koji su bili dosta kreativni i žestoki. Glazbu je pratila live video animacija preko grafoskopa gdje je s vodom, miješanjem pigmenata i raznih drugih tvari stvaran poseban vizualni doživljaj. Impresivno!

Nisu ovdje u pitanju samo domaći eksperimentalci, nego i strani pa su ovoga puta došli primjerice iz Amerike, Slovenije, Njemačke i Kanade. I nisu tu samo u pitanju večernji sadržaji, nego i popodnevna druženja kao što će to primjerice biti u subotu i nedjelju, 21. i 22. travnja kada završava festival. U subotu od 15 sati nastupaju Širom iz Slovenije, a na klupskoj večeri u suradnji sa Živom muzikom KSET dovodi JASSS iz Berlina, ikonal i Strahinju Arbutinu. Nedjelja je rezervirana za Erica Chenauxa iz Toronta koji nastupa od 21 sat. Svakako navratiti i iznenadit ćete se što vam je ekipa sve pripremila. Više na službenom FB eventu.

Medijski pokrovitelj ZEZ festivala je i Music Box.

Foto: Nikola Knežević