IZVJEŠĆE/FOTO: Jinx – rođeni u pravo vrijeme!
5. svibnja 2018.
Helena Ernoić (58 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Jinx – rođeni u pravo vrijeme!

Da, godine doista brzo prolaze. Ne stignemo se ni okrenuti, a velika brojka već kuca na vrata. Tako je i Jinxima pokucalo velikih 25 glazbene karijere, koje su proslavili nezaboravnim koncertom u malom Domu sportova uz odličnu podršku beogradskog sastava Artan Lili.

Ovaj petak se dugo čekao. Uzbuđenje oko koncerta je raslo od samog jutra, a onda se majka priroda nasmijala i spustila pljusak na Zagreb. Na sreću, nije prevladao onaj naš mentalitet “kiša je, pa ne idem” već je koncert počeo nešto iza najavljene satnice, ali i okupio odličan broj publike. Što je čak i bilo u redu jer su mnogi upravo zbog te kiše kasnili.

Večer su otvorili Artan Lili, četverac koji je došao iz Beograda, a dočekala ih je već jako lijepo popunjena dvorana. Ekipa je od prve pjesme sručila toliku količinu energije u publiku, što im se svakako vratilo. Da u kratko moram opisati ovaj bend, rekla bih – “ekipa sa stavom”. Svoj nastup su upotpunili i novim i starijim pjesmama poput “Samo ja”. Iznenađujuće, publika je pokazala i zavidno poznavanje tekstova pjesama. I baš kad smo pomislili da je kraj njihovog nastupa, krenula je sasvim nova pjesma “Nije svejedno” i to u vrlo neuobičajenoj izvedbi. Pustili su je s razglasa, na matricu se suptilno gitarist ubacio, a onda su Bojan i Romana vokalno poveli publiku do kraja priče zvane Artan Lili, uz obećanje da se ponovno vidimo na jesen kada planiraju promovirati svoj novi studijski uradak.

Dok su se čekali slavljenici večeri, mnogi su iskoristili minute stanke kako bi našli savršeno mjesto za pratiti koncert, dok se dvorana i dalje popunjavala. Organizatoru ide zamjerka što su odvojili parter i tribine, pa je malo više gužvanja bilo na parteru, dok je dio tribina ostao prazan. Totalno nepotrebno.

A nakon kiše koja nas je okupala, ima li boljeg pitanja nego “Jesmo li dobro?”. Energija s kojom je bend izašao na pozornicu je jednostavno davala do znanja da ni ne možemo biti drugačije osim dobro. Jinxi su bend koji se mnogim generacijama našao na playlisti, pa je svakako bilo uzbuđenja i oko pitanja kakvu su oni listu pripremili za ovaj put. Već na samom početku se našao hit “Da smo se voljeli manje”, nakon kojeg je Yaya vrlo kratko pozdravila publiku. U tom tonu je nastavljeno i do kraja koncerta. Malo priče, puno svirke. Ekipa je odlično kombinirala stare hitove s pjesmama koje su se našle na njihovom aktualnom, za Porina nominiranom, album “Pogrebi i pomiriši”.

Prva navala emocija je krenula uz nezaobilaznu “Smijem se” kada su se i tribine dignule na noge, a dvorana je skladno pjevala pjesmu od početka do kraja. Da, to je ono što ovakvi bendovi trebaju osjetiti.

Za ovakav kocert se posebno birala i postava pa je ekipa došla u proširenom sastavu. Šteta što su prateći vokali “preskočili” nekoliko pjesama jer su stvari s njima zvučale puno čvršće. A poseban zvuk je dao i gostujući ženski gudački sastav Vortex Strings, koji su se suptilno uključili na nekoliko pjesama. Baš onoliko koliko treba. Vokalno su večer uveličali Dubravko Ivaniš i Davor Gobac, a Jinxi su im se zahvalili na način da su nakon izvedene pjesme pustili jingle s pjesmama njihovih bendova. Bili su to “Ljubav” Pipsa i “Iste stvari” Psihomodo Popa. Poseban dojam je ostavio i Jakša Kriletić Jordes na saksofonu, koji je u jednom trenutku samo uletio i uspješno animirao publiku. Bilo je lijepo vidjeti da se pridružio na pozornici, uzmemo li u obzir da je on originalni saksofonist benda.

Posebnu atmosferu je stvarao i VJ-ing koji je bio prisutan od samog početka koncerta, a sastojao se od brojnih kadrova iz spotova i apstraktnih vizuala. Za to su bili zaduženi Nina Klarić i Siniša Koprivnjak, dok je scensko oblikovanje/režiju koncerta radila Nora Krstulović.

Sâm kraj službenog dijela su zaključili hitovi “Ruke”, “Na čemu si ti” i “Bye Bye Baby Bye”, koji su doveli publiku do vrhunca. A dugo nije trebalo čekati ni na bis pa su tako Jinxi čak dva puta izlazili i priredili još pet pjesama. Da, skupili su lijepe godine glazbene karijere, ali kako stvari stoje…nikad ih dosta pa tako ni ove večeri. “Čuvar močvara i trava” te “Koliko suza za malo sna”, samo su neke od pjesama koje su se čule na bisu.

Ne, Jinxi nisu rođeni u pogrešno vrijeme. I to je sasvim sebičan zaključak. Jer drago nam je da su rođeni baš u naše vrijeme.

Set lista

Jesmo li dobro?
Da smo se voljeli manje
Continental Blue
Smijem se
Pravo
Ako si rođen u pogrešno vrijeme
Šmiramo
Ljeto
Strijele na horizontu
Tamo gdje je sve po mom
Zar je stvarno došao taj dan
Easy
Sve se jednom mora vratiti
Na plaži
Na zub su me uzeli mama
Do kraja vremena
Maradona
Brazil
Na zapadu
Ruke
Na čemu si ti
Bye Bye Baby Bye

Bis 1

Čuvar močvara i trava
Padobran
Koliko suza za malo sna

Bis 2

U debelom hladu
Zmija & Zmaj

Foto: Karla Matulina