#nedjeljnikomentar: Azealia Banks, Chui feat Boris Štok, Fluentes, Mi Vida i World Cup Russia 2018.
3. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Azealia Banks, Chui feat Boris Štok, Fluentes, Mi Vida i World Cup Russia 2018.

Kad se ljeto približava onda je i glazba sve više ritmična, plesna, zarazna u “njihaju se bokovi sami od sebe” stilu, a takav je bio i ovaj tjedan iza nas. Dobrodošli u novi #nedjeljnikomentar.

Azealia Banks – “Anna Wintour” (Entertainment One Music)

Prestao sam je pratiti nakon što je poludjela na društvenim mrežama, pljuvala sve i svašta, pa je nekako glazba pala u drugi plan. Tako mi je promakla ova pjesma, objavljena još u travnju, a za koju je prije nešto manje od 10 dana predstavljen videospot. Retro je uvijek bilo “in” pa su sada producenti počeli raditi na klasičnoj house glazbi koja je bila popularna 90-ih godina. Učinio je to Calvin Harris s Dua Lipom, ali još bolje je to napravio Junior Sanchez za Banksicu. U pitanju je pjesma s upbeat houseom na koju se sjajno nakačio odličan vokal ove seksi crnkinje, a u drugom dijelu se baca na i na svoj prepoznatljivi rap. O spotu ne treba previše pričati, više je seksi i od Kanyeovog “Fadea”, taj ples, ti seksi pokreti, njezino savršeno tijelo – prelijepo. Nije ni čudo da je pjesmu nazvala po glavnoj urednici modnog časopisa Vogue. Obećavam, vratit ću se ponovno na pozornije praćenje njezine karijere. A ova pjesma mi je već na repeatu nekoliko dana.

Ocjena: 5/5

Chui i Boris Štok – “Pogledaj” (Dancing Bear)

Misliš da Chui ne mogu bolje i onda objave pjesmu “Pogledaj”. Intro nas vraća ponovno u vremena electro krautrocka, zatim u vremena kvalitetne eksperimentalne drone glazbe s melankoličnim prizvukom od kojeg će vam proći trnci kroz tijelo. Nakon minutu i pol pjesma smiruje strasti, dolazi senzualan vokal Borisa Štoka i naglo, ali i vrlo lijepo sve dobiva ljubavni predznak. Pričajući s ljudima koji znaju što je i vole slušati kvalitetnu glazbu, Boris Štok im je uvijek bio nekako odbojan, što nikako nisam mogao razumjeti. Valjda misle da je čovjek fejker na pozornici, što sam jednom prilikom i čuo, ali u njegovoj glazbi i njegovoj interpretaciji osobno nisam naišao niti jednom na zamjerku. Ovo je jedan netipičan i rijedak vokal na glazbenoj sceni koji zaslužuje puno više. Možda će ga suradnja s Chuijem odvesti na te zaslužene glazbene staze.

Ocjena: 5/5

Fluentes – “Prava ljubav” (Menart)

Dobre sam volje ove nedjelje (eto, čak i rime bacam), valjda zato što je produženi vikend pa sam izdvojio još jednu pjesmu koja me oduševila ovog tjedna. Moji Slavonci, Fluentes, stvaraju i dalje jedan od najljepših pop/rock zvukova u državi te nakon zasluženog Porina pronalaze “Pravu ljubav”. Country gitara u intru, trube, Goranov vokal, aranžman, sve mi je ušlo u glavu na prvo preslušavanje. Baš sam jednom rekao, da ti ljudi snime najtužniju pjesmu na svijetu, ona bi opet zvučala toliko divno i pozitivno samo zato što ju oni izvode. Pozitivni i dragi ljudi, a što da vam kažem – takvi smo mi Slavonci. Da ne ispadne lokal patriotski, doista mislim da je hrvatskoj glazbenoj sceni trebao jedan ovakav bend da bude najbolja poveznica između čistog popa i čistog rocka. Drago mi je što su se ponovno diskografski aktivirali.

Ocjena: 5/5

Mi Vida – Probaj me uzeti (383 Records)

Konačno se Vida Manestar, koja dugo vremena zajedno s Remi vlada Elemental pozornicom, odvažila na solo karijeru. Logičan slijed događanja, rekao bih, a svakako i uspješan. Još jedna pjesma veselog ritma novog projekta Mi Vida iza kojeg stoje spomenuta i Stanislav Kovačić. Produkciju, mix i mastering je radio Luka Tralić Shot i mislim da je to jedina stvar koju nisu trebali prihvatiti. Ne zato što mislim da Shot nije dobar producent, dapače, on je jedan od meni dražih urbanih producenata današnjice, nego zato što su prebliski Elementalu koji je već jedinstven na sceni, a koja ne bi trebala imati još jedan takav projekt. Možda nije bilo namjerno, štoviše uvjeren sam u to i na početku pjesme ne možete ni predvidjeti da će zvučati kao Elemental. Ali sve nakon toga mi je jako slično. Jako lijepo to zvuči, pozitivno, senzualno i nemam neke zamjerke u glazbenom smislu, osim po pitanju te sličnosti, a zbog čega ide i nešto manja ocjena. Nadam se da će se odmaknuti od Elementala, ne u fizičkom nego u glazbenom smislu, a što se tiče samog projekta, apsolutno ga podržavam.

Ocjena: 4/5

Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi “Live It Up” (Official Song 2018 FIFA World Cup Russia) (Sony Music Entertainment)

Era Istrefi, kosovska pjevačica za koju sam još ranije, čim sam čuo “Bonbon”, predviđao uspjeh, došla je do toga da bude angažirana za službenu pjesmu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. I stala je rame uz rame s Willom Smithom i Nickyjem Jamom i odradila to bolje nego Rihanna, s kojom ju često uspoređuju. Pjesma sama po sebi ima ritam i ozračje kao da je riječ o prvenstvu u nekoj afričkoj ili južnoameričkoj državi, a Era Istrefi joj je dala i određeni reggae prizvuk. Ritam zarazan, miče bokove automatski na prve taktove i definitivno će postati jedna od najboljih pjesama svjetskih nogometnih smotri. Čak bih ju smjestio negdje na mjesto gdje se nalazi “Carnaval de Paris” engleskog producenta Darija G. Što znači dosta visoko. Diplo je radio produkciju. Točka. Idem ponovno poslušati pjesmu!

Ocjena: 4.5/5